Verkkouutiset

Lääkärit varoittavat perusterveydenhuollon käytännössä romahtaneen. LEHTIKUVA / TOMMI ANTTONEN

Lääkäreiltä vakava varoitus – ”perusterveydenhuolto on romahtanut”

Päättäjien on lääkäreiden mukaan päivitettävä tilannekuvansa.

Suomen perusterveydenhuolto on käytännössä romahtanut, kirjoittavat terveyskeskuslääkärit Joel Kontiainen ja Riku Metsälä Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan.

Lääkärit ihmettelevät etenkin sitä, että puolueet asettavat yhä kunnianhimoisempia tavoitteita terveydenhuollolle. Esimerkkinä kirjoittajat mainitsevat Sanna Marinin (sd.) hallituksen tavoitteen kiristää kiireettömään hoitoon pääsyn aikaraja viikkoon.

Päättäjien tavoitteet eivät lääkäreiden mukaan ole nykytilanteessa realistisia.

– Terveyskeskuksen arjesta käsin tarkasteltuna keskustelu tuntuu täysin absurdilta. Ikään kuin päättäjiltä olisi jäänyt huomaamatta, että Suomen perusterveydenhuolto on käytännössä romahtanut. Nyt ei ole realistista asettaa perusterveydenhuollolle kovempia palvelutavoitteita. Nyt pitäisi keskittyä pelastamaan se, mitä pelastettavissa on, Kontiainen ja Metsälä esittävät.

Kirjoittajien mukaan terveyskeskuksien tilanne on nyt ”kaoottinen”. Resurssien suhteen ollaan äärirajoilla, ja tästä kärsii koko terveydenhuoltojärjestelmä.

– Poliittisista avauksista puuttuu täysin terveydenhuollon nykytilan tuntemus. Esimerkiksi vaatimus siitä, että jokaisessa kunnassa pitäisi jatkossakin olla oma terveysasema, on kaunis mutta käytännössä kohdentaa resursseja seiniin ja tekee tehokkaan palveluverkoston rakentamisesta mahdotonta.

– Mitä enemmän puolueet kasaavat hyvinvointialueille oman intressinsä mukaisia ehtoja, sitä vaikeampi on tehdä perusterveydenhuollosta jälleen toimiva ja ihmisiä palveleva kokonaisuus, kaksikko kirjoittaa.

Sote-uudistus luo kirjoittajien mielestä mahdollisuuksia perusterveydenhuollon pelastamiselle. Päättäjien on kuitenkin päivitettävä tilannekuvansa, ja päätettävä, mikä on tärkeää ja mistä voidaan luopua, Kontiainen ja Metsälä vaativat.

Uusimmat
MAINOS