Verkkouutiset

Asuntoesittelyn mainostaulu Helsingissä. LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO

Kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa asuntomarkkinoilla

Vilkas asuntokauppa on vähentänyt myynnissä olevien asuntojen valikoimaa koko maassa.

Huoneistokeskuksen mukaan sopivan asunnon löytäminen niukasta tarjonnasta on paikoin vaikeaa.

Markkinoilla on tällä hetkellä huomattavasti vähemmän tarjontaa kuin parin viime vuoden aikana. Myynnissä olevien asuntojen määrä Etuovi.com portaalissa laski viime vuonna 12 prosenttia edelliseen vuoteen 2020 ja vuodesta 2019 asuntotarjonta on vähentynyt jopa 25,8 prosenttia.

Kahden viimeisen vuoden aikana asuntokauppojen määrät sen sijaan ovat kasvaneet suurissa kaupungeissa 14,8 prosenttia ja muualla Suomessa 17,7 prosenttia.

– Tasapaino kysynnän ja myynnissä olevien asuntojen välillä toisi kaikille parhaan lopputuloksen. Poikkeuksellisen voimakas kolmiokauppa viime vuoden aikana muutti asuntomarkkinoiden normaalin vaihdantalogiikan. Kolmioita tavoittelivat kaikki, ensiasunnon ostajista, pienempään asuntoon muuttaviin, kertoo Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius.

– Aiemmin ensiasunnon ostajat etsivät 1-2 huoneen asuntoja, joista muutettiin perheen kasvaessa suurempaan ja lasten pois muuttaessa pienempään. Korona-ajan myötä kodin käyttötarve on laajentunut työn, harrastusten ja viihteen keskiöksi. Koti ei ole pelkkä asunto vaan nyt puntarissa ovat myös sen muunneltavuus, toiminnallisuudet ja soveltuvuus omiin ja perheen tarpeisiin, hän sanoo tiedotteessa.

Kaksioiden neliöhinnat nousivat vuoden takaisesta Helsingissä 4,1 prosenttia (+231 €), Espoossa 2,6 prosenttia (+111 €), Vantaalla 9,9 prosenttia (299 €), Tampereella 4,6 prosenttia (+146 €) Jyväskylässä 3,5 prosenttia (+74 €), Lahdessa 1,6 prosenttia (+28 €), Kuopiossa 1,5 prosenttia (+35 €), Oulussa 7,5 prosenttia (+168 €) sekä Turussa 14,7 prosenttia (+398 €).

Neliöhinnat laskivat vuoden takaisesta Porissa 5,1 prosenttia (-79 €) ja Kouvolassa 5,4 prosenttia (-61 €).

Koko maan osalta vanhojen kerrostalokaksioiden hinnat nousivat vuodessa 2,9 prosenttia (+90 €).

Uusimmat
MAINOS