Verkkouutiset

Nordean toimitilat Aleksanterinkadulla Helsingissä 16. maaliskuuta 2023. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Kysely selvittää pankkipalveluiden laatua ja käteisen tulevaisuutta

Palvelua saa pankeista heikosti, sanovat tähän mennessä vastanneet.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtiovarainministeriö selvittää peruspankkipalveluita sekä käteisen saatavuutta ja käytettävyyttä hankkeessa, joka on osa luottolainsäädännön kokonaisarviointia.

Hankkeessa on avattu kaikille avoin kysely siitä, miten hyvin peruspankkipalvelut toteutuvat nykyisin ja miten niitä tulisi kehittää tulevaisuudessa. Lisäksi kartoitetaan, miten käteisen saatavuus ja sen käytettävyys maksuvälineenä toteutuvat, ja mitä mieltä näiden kehittämisestä ollaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Vastauksia on tällä hetkellä kertynyt 1890. Peruspankkipalveluista ylivoimaisen enemmistön (1644/1890) näkemys on, että niiden saatavuus ja laatu eivät ole riittäviä.

Avovastauksissa osa kertoo, että saa asiat hyvin hoidettua verkossa. Ongelmatilanteissa asiakaspalvelun saanti koetaan vastauksissa laajalti hankalaksi. Puhelimitse on vaikea saada henkilökohtaista palvelua ja useat mainitsevat myös konttoreiden vähentämisen ja sen, että pankkiin pitää varata aika etukäteen.

Kyselyssä kysytään myös ”Tulisiko pankeille asettaa tietty asiakaspalveluvelvoite” eli edellyttää niitä vastaamaan asiakkaiden tiedusteluihin tietyssä aikataulussa. Iso osa vastaajista kokee, että pitäisi ja jotkut huomauttavat, että pankkien olisi syytä tähän jo oma-aloitteisestikin pyrkiä.

Käteisestä rahasta avovastauksissa ollaan yleisesti sitä mieltä, että käteisen käyttö vähenee, mutta käteismaksumahdollisuus pitää turvata jatkossakin. Moni nostaa esiin etenkin mahdolliset kriisit ja poikkeustilanteet, joissa pankkikortit eivät toimi.

Mielipidettä pyydetään kyselyssä myös siihen, tulisiko käteisen hyväksynnälle maksuvälineenä asettaa velvoite, ja tulisiko velvoite asettaa kaikille kaupoille ja yrityksille, vaan vain osalle, kuten esimerkiksi päivittäistavarakaupoille. Avovastauksissa velvoite vaikuttaa saavan kannatusta etenkin ruoan ja lääkkeiden osalta. Osan mielestä tällaisen erillisvelvoitteen määrääminen tietyille yrityksille olisi hankalaa.

Kysely on auki otakantaa.fi-sivuilla 16. kesäkuuta saakka.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)