Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéllin mukaan Eurooppa siirtyi yhdessä yössä uuteen kylmään sotaan Venäjän yksipuolisen julistuksen myötä.
– Venäjä on miehittänyt Itä-Ukrainaa kuukauden tarkkuudella kahdeksan vuotta. Nyt riski koko Ukrainan valtaamisesta on todellinen, Limnéll toteaa Uuden Suomen puheenvuorossa.
Limnéll vertaa Venäjän nykyisiä toimia vuoden 1930-luvun Eurooppaan, jolloin Adolf Hitlerin johtama natsi-Saksa käytti sudeettialueita “astinlautana naapurivaltioiden maaperälle”.
– Venäjä on jo vuosia jakanut miehitetyillä alueilla Venäjän passeja ja myöntänyt kansalaisuuksia, joiden perusteella se voi nyt sanoa puolustavansa ”omia kansalaisiaan” toisen, suvereenin valtion alueella.
Limnéllin mukaan Suomessa olisi nyt sinisilmäistä tuudittautua turvallisuuden tunteeseen aikana, jolloin “Venäjä kiistää rajanaapureiden suvereniteetin ja jopa niiden olemassaolon oikeuden”.
– Tilanteet muuttuvat nopeasti, ja aloite tuntuu aina olevan Venäjällä. Ja juuri nyt Venäjän johtajan puheet ovat poikkeuksellisen kylmääviä, Limnéll kirjoittaa.
Vaikka Suomeen ei juuri tällä hetkellä kohdistu välitöntä sotilaallista uhkaa, Limnéll kehottaa kaikkia Nato-kantaansa pohtivia kysymään itseltään, halutaanko Euroopassa mennä ajassa taaksepäin vai eteenpäin.
– Kylmä sota tarkoittaa sitä, että kuuma sota on kaiken aikaa vain yhden askeleen päässä, Limnéll toteaa.