Verkkouutiset

”Kupletin juoni paljastuu – lääkärille pääsy ei nopeudu”

Kansanedustajan mukaan hoitotakuu on vain hienoja kiertoilmaisuja.

Kansanedustaja Arja Juvosen (ps.) mukaan kupletin juoni paljastuu: lääkärille pääsy ei nopeudu ja hoitotakuu on vain hienoja kiertoilmaisuja.

Hän toteaa, että hallitus lupasi tuoda lakiesityksen, joka turvaa kansalaisen hoitoon pääsyn perusterveydenhuollossa viikossa eli seitsemässä päivässä.

– Hoivatakuu myytiin kansalaisille ajatuksella, että potilas pääsee lääkärille, jolloin hänen vaivansa tai sairautensa saa heti avun ja diagnoosin. Puhe tuhannen lääkärin palkkaamisesta on ollut hallituksen keskeinen sanoma, joka on toistunut lukuisia kertoja eri keskusteluissa.

Juvonen sanoo, että kun asiaa hieman penkoo, paljastuukin julma totuus hoivatakuun taustalta: viikon hoivatakuu ei tarkoitakaan lääkärille pääsyä.

– Hoivatakuu lääkärille on muuttunut pääsystä moniammatillisen tiimin palveluihin, joihin potilas ohjataan. Selkokielellä sanottuna mikään ei siis muutu. Tämä on käynyt ilmi sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta (HS 15.10. 2019), mutta myös ministeri Krista Kiurun (sd.) vastauksista eduskunnassa. Kupletin juoni paljastuukin hienojen kiertoilmaisujen takaa: lääkärille pääsy ei nopeudu vaan potilaan hoitopolku kulkeekin muiden terveydenhuollon ammattihenkilöiden kautta.

Juvosen mukaan hallitus pettää jälleen kerran yhden lupauksensa, tällä kertaa nopean lääkärille hoitoon pääsyn.

– Jo tällä hetkellä terveyskeskukseen hakeutuva asiakas ohjataan sairaanhoitajan arvioon tai hoidettavaksi, vaikka hän haluaisi lääkärille.

Juvonen sanoo kokevansa suurta huolta siitä, että kuka todellisuudessa tekee potilaan hoidon arvion tulevaisuuden sote-keskuksessa ja tekee päätöksen, kenen vastaanotolle potilas menee, jos ei kerran lääkärille.

– Hallitus ei ole vastannut tähän ydinkysymykseen vielä kertaakaan, hän kritisoi.

Uusimmat
MAINOS