Verkkouutiset

”Kuolinisku Luxorille” – Uudella kuvernöörillä on terrorismitausta

Egyptin presidentti Muhammed Mursi nimitti viime sunnuntaina 17 uutta kuvernööriä, joista seitsemän on Muslimiveljeskunnan jäseniä. Eniten vastustusta on herättänyt äärikonservatiivi Adel Mohamed al-Khayatin nimittäminen Luxorin kuvernööriksi.

Luxorin uusi kuvernööri Al Khayat on äärikonservatiivisen Al Gamaa Al Islamiya – salafistiryhmän jäsen. Ryhmän väitetään toteuttaneen Egyptin historian verisin turisteihin kohdistettu terrori-isku Luxorissa Hatshepsutin temppelissä vuonna 1997, jossa kuolleista 62 uhrista 58 oli ulkomaalaisia turisteja.

Luxorin verilöylyn tehneet terroristit ampuivat itsensä iskun päätteeksi. Ampujat oli tiettävästi koulutettu Al Qaedan leireillä Afganistanissa.

Al Gamaa Al Islamiyaa pidetään syyllisenä myös presidentti Hosni Mubarakin salamurhayrityksiin sekä Mubarakin edeltäjän Anwar Sadatin murhaan. Liike sanoutui irti väkivallasta vuonna 2003.

Kuolinisku Luxorille

– Nimitys on täydellinen katastrofi Luxorille ja matkailuelinkeinolle. Luxor on kärsinyt pahimmin turistikadosta vallankumouksesta lähtien. Nyt emme näe enää mitään toivoa paremmasta, eläkkeellä oleva hotellityöntekijä Ahmed Abdel Radi kertoi Verkkouutisille.

Kuvernöörinimitys sai etenkin turismin parissa työskentelevät luksorilaiset osoittamaan mieltään valintaa vastaan. Mielenosoittajat aikovat estää kuvernöörin pääsyn hallintorakennukseen.

– Näyttää siltä, että Muslimiveljeskunta tavoittelee ääriryhmien suosiota. Luxorin kuvernöörinimitys on viimeisin näyttö Muslimiveljeskunnan harjoittaman politiikan lyhytnäköisyydestä, Kairon amerikkalaisen yliopiston historioitsija Khaled Fahmy kertoi tiedotusvälineille maanantaina.

Epätoivoa ja raivoa Luxorissa

Hotellien käyttöaste Luxorissa on pitkään ollut noin kymmenen prosenttia. Matkailusta elävän kaupungin pienyrittäjät ovat epätoivon partaalla.

– Hevoseni kuolee varmasti viikon sisällä, koska minulla ei ole varaa ruokkia sitä. En saa joka päivä edes lapsilleni ruokaa, mihin tarvitsisin 30 puntaa (noin 3 euroa). Mitä minä voisin tehdä – alanko ryöstää ihmisiä tai ryhdynkö terroristiksi? Minulla ei ole mitään menetettävä, sanoo luksorilainen Mustaa, joka on luopunut toiveesta hankkia toimeentuloa kuljettamalla turisteja hevosvankkureilla.

Kesäkuun lopussa laajoja mielenosoituksia

Presidentti Mursin kuvernöörinimitykset juuri ennen kesäkuun loppua eivät liene sattumaa. Eri puolille Egyptiä odotetaan isoja mielenosoituksia kesäkuun 30. päivänä, jolloin tulee kuluneeksi vuosi Mursin valtaantulosta.

Nyt nimitettyjen 17 uuden kuvernöörin joukosta seitsemän on Muslimiveljeskunnan jäseniä. Kaikkiaan Muslimiveljeskunnan edustajia on nyt 13 Egyptin 27 kuvernööristä.

Kuvernööri Al Khayat on korostanut haluavansa kehittää Luxorin matkailuelinkeinoa sekä houkutella ja suojella turisteja.

– Olen lojaali Egyptin kansalle, en Al Gama Al Islamiyalle, Al Masry Al Youm -sanomalehti siteerasi kuvernöörin puhelinhaastattelua.

Kuvernööri Al Khayat kuuluu Al Gamaa Al Islamiyan perustamaan Rakennus ja kehitys -puolueeseen, joka on vaatinut Egyptiin kieltoa alkoholin myynnille ja yökerhoille sekä tiukkoja määräyksiä turistien siveelliseen pukeutumiseen.

Teksti ja kuva: PÄIVI ARVONEN, Kairo

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)