Verkkouutiset

Kuntia voi odottaa Fennovoimasta ikävä lisälasku – Long Play paljasti ruplarahoituksen taustat

Ydinvoimalan rahoitus riippuu ruplan kurssista. Jos kurssi heikkenee, suomalaisomistajat joutuvat ehkä laittamaan hankkeeseen lisää rahaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ydinvoimayhtiö Fennovoiman venäläinen rahoitus on sidottu ruplan kurssiin. Jos kurssi laskee, venäläinen rahoitusosuus pienenee ja muut osakkaat joutuvat lisäämään osuuttaan.

Näin kertoo tutkivan journalismin julkaisu Long Play (LP), joka ilmoittaa nähneensä rahoitussopimuksen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Fennovoimasta omistaa 34 prosenttia venäläisen Rosatomin tytäryhtiö RAOS Voima. Venäjän valtio on myöntänyt sille 150 miljardin ruplan rahoituksen Fennovoimaan.

– Ruplissa lainasumma on korkeintaan 150 miljardia, mikä tekee nykyisellä kurssilla 2,17 miljardia euroa, siis yli 200 miljoonaa euroa vähemmän kuin julkisuudessa aiemmin mainittu 2,4 miljardia. Jos ruplan alamäki jatkuu, muut osakkaat voivat joutua kasvattamaan rahoitusosuuttaan entisestään, LP kirjoittaa.

Venäjän valtio on ottanut tarvittavat rahat hyvinvointirahastoistaan, jotka on tarkoitettu muun muassa eläkkeiden maksuun.

– Voi myös käydä niin, että hyvinvointirahastosta loppuvat rahat ennen kuin RAOS Voima on saanut kaikki lainaeränsä. Viime aikoina Venäjä on käyttänyt hyvinvointirahaston säästöjä muun muassa sotimiseen, LP arvioi.

Fennovoiman omistajiin kuuluu noin 45 kunnallista sähköyhtiötä. LP:n mukaan kunnalliset päättäjät eivät osallisuudesta päättäessään tienneet kaikkia hankkeeseen liittyviä riskejä.

– Investoinneista päättävät kunnanhallitukset ja -valtuustot joutuivat toimimaan käytännössä laput silmillä. Liikesalaisuuksiin vedoten kuntapäättäjille ei kerrottu hankkeesta juuri mitään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)