Verkkouutiset

Lähihoitaja ja potilas Espoossa vuonna 2019. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

Kuntaministeri nostaa esiin hälyttävän luvun sotesta – ”Nyt on tärkeää etsiä uusia ratkaisuja”

Lähivuosina eläköityy suuri määrä hyvinvointialueiden sekä kuntien työntekijöitä.

Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen (kok.) kiinnittää huomiota Kevan tuoreeseen tietoon siitä, että joka kolmas hyvinvointialueiden työntekijä on jäämässä eläkkeelle 10 vuoden sisällä. Sama tilanne koskee kuntia.

– Tämä korostaa sitä, miten tärkeää nyt on ratkoa osaajapulaa sekä etsiä uusia tekemisen tapoja ja ratkaisuja, jotka kantavat myös tulevaan, Ikonen toteaa X-viestialustalla.

Kevan eläköitymisennusteen mukaan hyvinvointialueilta jää eläkkeelle keskimäärin joka kolmas työntekijä (32 %) seuraavien kymmenen vuoden aikana.

Suhteellisesti eniten eläköityviä on Lapin, Kainuun ja Etelä-Savon hyvinvointialueilla, joissa vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkkeille on siirtymässä noin 35 prosenttia nykyhenkilöstöstä vuosien 2024–2033 aikana.

Muuta maata vähäisempää ennustettu eläköityminen on Vantaan ja Keravan sekä Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueiden ja HUS-yhtymän henkilöstön joukossa, vajaa 30 prosenttia nykyhenkilöstöstä kymmenen vuoden aikana.

– Suurin osa eläköityvistä siirtyy vanhuuseläkkeelle, ja alueiden väliset erot eläköitymisessä johtuvatkin pääpiirteissään vanhuuseläköitymisen eroista. Työkyvyttömyyseläköitymisessä ei alueiden välillä ole suuria eroja, mutta ammattiryhmien tasolla on, Kevan tilastoanalyytikko Petra Sohlman kertoo tiedotteessa.

Lukumääräisesti eniten hyvinvointialueiden eläköityviä on lähi- ja sairaanhoitajissa. Suhteellisesti eniten lähivuosina jää eläkkeelle kotipalvelutyöntekijöitä, vastaanoton ja neuvonnan hoitajia sekä mielenterveyshoitajia, joista selvästi yli puolet on jäämässä pois.

Pienintä eläköityminen taas on erikoislääkärien, palomiesten ja sairaankuljetuksen ensihoitajien kohdalla, joilla kymmenen vuoden ennuste eläköitymiselle on alle 20 prosenttia.

Työkyvyttömyydestä johtuva eläköityminen on hyvinvointialueilla suurinta ennusteen mukaan sosiaalialan hoitajilla, kehitysvammaisten hoitajilla, työn- ja askartelunohjaajilla, henkilökohtaisilla avustajilla ja hammashoitajilla. Pienimmän työkyvyttömyyseläköitymisen ammatteja taas ovat erilaiset johtajat ja erityisasiantuntijat sekä palomiehet.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)