Verkkouutiset

Tyttö makaa lattialla. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / EIJA KONTIO

”Kunnissa tikittää lastensuojelun aikapommi” – epäkohtiin vaaditaan välitöntä puuttumista

Tilanne on kärjistynyt koronapandemian aikana.

Kuntien henkilöstövaje vaarantaa lastensuojelun asiakkaiden tilanteen. Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian mukaan kunnissa tikittää lastensuojelun ”aikapommi”, johon on puututtava välittömästi.

Lastensuojelulain mukaan yhden lastensuojelun sosiaalityöntekijän vastuulla saa tällä hetkellä olla enintään 35 lasta. Aluehallintovirastot ovat ottaneet tarkkailuun kuntia eri puolilla Suomea lasten enimmäismäärän ylittymisen takia.

Siun sote sekä Essote ovat saaneet asiasta uhkasakon. Ylen mukaan Kaavin kunnassa asiakasmäärä on ollut jopa kaksinkertainen lain määräyksiin verrattuna. Myös Rovaniemen, Oulun, Espoon ja Vantaan kaupungit ovat saaneet hiljattain aluehallintovirastoilta selvityspyynnön lastensuojelulain noudattamisen laiminlyönnistä.

Kuntien lastensuojelun tilanne on tiedossa myös Talentiassa.

– Olemme saaneet lukuisia yhteydenottoja siitä, että kunnat eivät ota lakia vakavasti ja tee todellisia toimenpiteitä rekrytoidakseen sosiaalityöntekijöitä. Kyseessä ei ole leikin asia vaan lapsen etu, painottaa Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio tiedotteessa.

Talentian tiedotteen mukaan sosiaalialan työntekijät ovat tilanteesta huolissaan. Työntekijöiden huoli koskee kautta linjan juuri lastensuojelun henkilöstövajetta ja sen seurauksia.

– Sosiaalihuollon henkilöstöä sitoo ilmoitusvelvollisuus. Tilanteissa, joissa työnantaja ei kanna omaa vastuutaan, tulee työntekijöiden ja esihenkilöiden tehdä siitä ilmoitus oman alueen aluehallintovirastoon. Juuri siten työntekijät ovat toimineet näissä tapauksissa, mutta olen pettynyt työnantajien reagointiin ja siihen, että kunnat eivät ole kantaneet vastuutaan, Karsio sanoo.

Tilanteen kärjistymistä edesauttaa se, että lastensuojelun tarve kiihtyi entisestään koronapandemian aikana.

– Lastensuojeluilmoitusten määrä näyttää olevan pysyvässä kasvussa ja kuormittavan sekä sosiaalihuoltolain mukaisia perhepalveluja että lastensuojelua, kertoo Talentian erityisasiantuntija Alpo Heikkinen.

– Lastensuojelulain mitoitukseen on kuitenkin ollut aikaa varautua kunnissa, Jenni Karsio lisää.

Kuntien rekrytointiongelmiin on Karsion mukaan olemassa yksinkertainen ratkaisu.

– Ensimmäinen ratkaisu on palkkauksen korjaaminen. Kunnat ovat tehneet vain näennäisiä toimia, kuten nostaneet vakanssien määrää, mutta palkkaukseen ei ole panostettu. Palkkauksen kuntoon laittaminen tuottaa lopulta säästöä, kun asiakkaiden tilanteet eivät pääse kriisiytymään henkilöstöpulan takia, hän sanoo.

Talentia muistuttaa myös, että julkisen vallan käyttöä sisältäviä työtehtäviä, joihin sisältyy asiakkaan perusoikeuksia turvaavia viranomaispäätöksiä, ei voi teettää yksityisten yritysten ostopalveluina.

Uusimmat
MAINOS