Verkkouutiset

Kuluttajien vahva luottamus heikkeni heinäkuussa hieman

Luottamus kuluttajien keskuudessa jatkui vahvana heinäkuussa, mutta ei enää aivan touko-kesäkuun ennätystasolla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kuluttajien luottamus heikkeni hiukan heinäkuussa. Tilastokeskus kuitenkin muistuttaa, että touko-kesäkuun lukemat olivat korkeimmat koko mittaushistorian aikana eli vuosina 1995–2017.

Odotukset Suomen taloudesta heikkenivät hieman, mutta olivat edelleen hyvin optimistiset. Heinäkuussa 47 prosenttia kuluttajista uskoi taloustilanteen paranevan seuraavan vuoden aikana, kun kesäkuussa näin ajatteli 50 prosenttia.

Toisaalta kuluttajista vain 8 prosenttia puolestaan arvioi maamme talouden huononevan, kun kesäkuussa luku oli 9 prosenttia.

Odotukset kuluttajien omasta taloudesta paranivat heinäkuussa kesäkuuhun verrattuna. Oman taloutensa kohentumiseen luotti heinäkuussa 28 prosenttia kuluttajista, kun kuukautta aiemmin osuus oli 26 prosenttia.

Vain 9 prosenttia pelkäsi heinäkuussa taloutensa huononevan vuoden kuluessa, kun kesäkuussa osuus oli 13 prosenttia.

Kuluttajien arvio yleisestä työttömyydestä pysyi ennallaan. Työttömyyden vähenemiseen on Tilastokeskuksen mukaan kesällä uskottu eniten kymmeneen vuoteen.

Sen sijaan näkemykset omista säästämismahdollisuuksista heikkenivät hieman, vaikkakin näkymät olivat edelleen valoisat.

Kuluttajat pitivät heinäkuussa ajankohtaa erittäin otollisena lainanotolle ja hieman myös säästämiselle ja kestotavaroiden ostamiselle. Työlliset kuluttajat kokivat heinäkuussa, että työttömyyden uhka on omalla kohdalla jonkin verran vähentynyt viime kuukausina.

Heinäkuussa kuluttajien luottamus talouteen oli vahvinta pääkaupunkiseudulla ja heikointa Itä-Suomessa. Väestöryhmistä ylemmät toimihenkilöt olivat selvästi optimistisimpia. Kielteisimmin talouskehitystä arvioivat työttömät ja eläkeläiset.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)