Verkkouutiset

Kuluttajat luottavat enemmän omaan talouteensa kuin Suomen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Kuluttajien luottamus on alempana kuin koskaan

Luottamus talouteen on heikoimmillaan sitten vuoden 1995.

Tilastokeskuksen julkaisema kuluttajien luottamusmittari kesäkuussa oli -14,3, kun se oli taas toukokuussa -11,6. Helmikuussa ennen Venäjän suurhyökkäystä Ukrainaan oli luotamusmittari lievästi positiivinen arvolla 0,5. Kesäkuun luottamuslukema on vuodesta 1995 alkavan mittaushistorian alhaisin, kertoo Suomen Hypoteekkiyhdistys eli Hypo.

– Kuluttajien luottamus romahti pohjille kesäkuussa ja on nyt historian alhaisimmalla tasollaan. Kuluttajien näkemys Suomen taloudesta pysyi äärimmäisen heikkona ja odotus tulevasta inflaatiosta oli kesäkuussa korkeampi kuin koskaan aiemmin. Historiallisen korkeiden inflaatiolukujen vuoksi kodeissa pohditaan nyt potentiaalisia säästökohteita, mutta omaan talouteen uskotaan silti yhä Suomen taloutta enemmän, sanoo Hypon ekonomisti Juho Keskinen.

Myös elinkeinoelämän luottamus talouteen on pysynyt heikkona kesäkuussa.

– Sodan synnyttämä materiaalien kustannusten nousu ja kiipeävät rahoituskustannukset ovat sysänneet etenkin rakennusalan luottamuksen jo lähes koronakriisin alkuvaiheen pohjalukemiin. Vaikka vallitsevat työllisyysluvut mairittelevat ja talous kasvaa tänä vuonna, rakennusyritykset uskovat henkilöstömäärän laskevan jo lähikuukausina. Teollisuuden tilauskanta on sen sijaan yhä selvästi keskiarvoaan korkeammalla tasolla, mikä siivittää talouskasvua ainakin vielä kuluvana vuonna, arvio Keskinen.

Erityisesti kohoavat korot vaikuttavat asunnonostoaikeisiin. Kuluttajien varovaisuus on ylipäätään lisääntynyt.

– Talouden kasvu ja kertyneet säästöt näyttäisivät kyllä tuovan tukensa asuntomarkkinoille loppuvuonnakin, mutta asunnonostoaikomukset ovat nyt laskeneet koronakriisiä edeltäneelle tasolle. Pääkaupunkiseudulla noin joka kuudes kertoi aikovansa ostaa asunnon seuraavan vuoden aikana, kun Itä-Suomessa joka kymmenes harkitsee asunnon ostoa lähitulevaisuudessa, kertoo Keskinen.

 

Uusimmat
MAINOS