Verkkouutiset

”Kukaan ei uskalla kritisoida kulttuuria tai uskontoa”– Suomessa asuva kurdi puhuu väkivallasta naisia kohtaan HS:lle

Pääkaupunkiseudulla asuvan irakilaisen kurdinaisen Beriwan Mahmoodin mielestä kunniaväkivalta kietoutuu kulttuuriin, eikä sille pidä antaa sijaa Suomessa, kertoo Helsingin Sanomat.

Beriwan Mahmoodin mielestä Suomen viranomaiset ja valtio toimivat täysin väärin, jos he antavat ulkomaalaisten tyttöjen olla osallistumatta esimerkiksi uimatunneille koulussa uskonnon tai kulttuurin vuoksi.

– Ei pidä antaa sellaisia myönnytyksiä ja näissä asioissa täytyy olla napakka, kurdinainen toteaa Helsingin Sanomien haastattelussa.

Mahmood saapui kiintiöpakolaisena Suomeen vuonna 1997. Hänen mukaansa tällä hetkellä Suomessa maahanmuuttoasioista puhutaan liian keskustelevaan sävyyn ja ollaan hyvin herkkähipiäisiä.

– Suvaitsevaisuus on mennyt liian pitkälle, sillä nyt kukaan ei uskalla kritisoida kulttuuria tai uskontoa.

Mahmood on nähnyt lukuisia naisia, joita oma mies on pahoinpidellyt henkisesti tai fyysisesti.

– Esimerkiksi Irakissa miehet käyvät fyysisesti vaimojensa kimppuun. Suomessa väkivalta on enemmän henkistä, sillä miehet pelkäävät lakia ja poliisia. He siis pelkäävät nimenomaan oman nahkansa puolesta, hän arvioi.

Viranomaisten pitäisi hänen mukaansa ottaa nämä asiat vakavasti.

– Ei saa missään nimessä ajatella, että tämä vain kuuluu kulttuuriin. Tänne tulleiden täytyy samoin ymmärtää, että ketään ei ole pakotettu muuttamaan Suomeen. Ja kun ollaan Suomessa, niin on Suomen kulttuuri.

Mahmood on myös sitä mieltä, että myös miehet ovat uhreja tiukan uskonnollisissa ja kontrolloivissa kulttuureissa.

– Miehet raiskaavat siksi, että ovat seksuaalisesti niin turhautuneita. Heillekin sanotaan, että ei seksiä ennen avioliittoa.

Uusimmat
MAINOS