Verkkouutiset

”Kukaan ei tule Suomeen voimalla, Nato-epäluulot tuonpuoleisen puolella”

Eduskunnan kyselytunnilla intettiin Suomen ja Naton valmisteilla olevasta isäntämaasopimuksesta.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) vakuutti eduskunnalle, ettei isäntämaasopimusta ole valmisteltu salassa, asiassa vain ei ole tapahtunut mitään 2010 annetun informaation jälkeen.

– Tämä sopimus ei velvoita ketään antamaan, ei velvoita Suomea pyytämään eikä velvoita ketään vastaanottamaan minkäänlaista sotilaallista aktiivisuutta tai läsnäoloa meidän alueellamme ilman meidän omaa päätöstämme, Erkki Tuomioja sanoi.

– Meillä on täysin selkeä lähtökohta siitä, että Suomi ei milloinkaan tule sallimaan, että meidän maaperäämme käytettäisiin minkäänlaisiin sotilaallisiin valmisteluihin, jotka suuntautuvat mitään muuta maata vastaan.

Tuomiojan mukaan ”ei ole minkäänlaista tarkoitusta eikä kenellekään pienintäkään halua, että tässä toimittaisiin tavalla jolla pimitettäisiin mitään tietoa, täysin avoimesta asiasta”.

Hänen mukaansa valmistelukin jatkuu ainakin syksyyn asti ja asiat tullaan käsittelemään eduskunnan valiokunnissa.

– Näissä asioissa on aivan liian paljon tarpeettomia epäluuloja, varsinkin tietysti näinä aikoina, jolloin on muitakin asioita ilmassa ja kaikki vaikuttaa kaikkeen. Minusta avoimuus on tässä paras lääke ja sitä haluamme hallituksen puolelta, Tuomioja tuskaili.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) totesi voivansa olla asiasta ulko- ja puolustusministerin kanssa ”koko lailla samaa mieltä – kerran näinkin. Kyse on teknisistä valmiuksista vastaanottaa apua”.

Vasenryhmän Jyrki Yrttiaho valitti asian olevan demokratialle ”traaginen farssi”.

Tämän jälkeen ulkoministeri totesi, että ”haluan hyvin yksiselitteisesti todeta, että ihan tällaisesta sopimuksesta tai asiakirjasta riippumatta kukaan ei tule Suomeen minkäänlaisella sotilaallisella voimalla eikä minkäänlaisella kalustolla, ellei Suomen hallitus ole sitä hyväksynyt”.

– Minusta tällaiset epäluulot alkavat mennä jo vähän tuonpuoleisen puolelle, Tuomioja heitti.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)