Verkkouutiset

”Kuin vankien annettaisiin pyörittää vankilaa” – kohu väitetystä Iran-sopimuksen salaisesta lisäsopimuksesta

Iranin ydinsopimusta vastustavat kongressiedustajat ovat tuohduksissaan väitetystä sopimukseen liittyvästä salaisesta lisäpöytäkirjasta.

– Iranilaisten päästäminen omia ydinlaitoksiaan tarkastamaan, etenkin kun kyseessä on tunnettu sotilaskohde, on sama kuin vankien annettaisiin pyörittää vankilaa, Etelä-Carolinan republikaanisenaattori ja presidenttiehdokas Lindsay Graham kommentoi paljastusta.

Uutistoimisto Associated Press kertoi keskiviikkona salaisen lisäpöytäkirjan olemassaolosta.

Heinäkuussa solmitussa ydinsopimuksessa Iran salli Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEAN:n tarkastajien pääsyn tarkastuskäynneille iranilaisiin ydinlaitoksiin mukaan lukien sotilaskohteet. Vastapainona sovittiin, että Iranin vastaiset kauppapakotteet puretaan.

Salaisen lisäpöytäkirjan mukaan tarkastuksesta sotilaskohteessa huolehtisivat kuitenkin iranilaiset tarkastajat, ja IAEA:n rooli rajoittuisi iranilaisten tarkastajien tarkkailuun.

– Kongressin täytyy nyt harkita, voiko tämä ennenkuulumaton järjestely estää Irania huijaamasta. Tämä on vaarallinen farssi, ulkoasioiden komitean republikaaneja edustava puheenjohtaja Ed Royce totesi.

Kansallisen turvallisuusneuvoston tiedotuksesta vastaava Ned Pricen mukaan Yhdysvaltain hallinto luottaa IAEA:n suunnitelmiin Iranin ydinohjelman sotilaallisten ulottuvuuksien valvonnassa.

– Sen laajemmin emme aio kommentoida väitettyä IAEA:n luonnosdokumenttia, Price totesi.

Kongressi tuskin pystyy estämään Iran-sopimuksen toimeenpanoa. Presidentti Barack Obama on ilmoittanut käyttävänsä veto-oikeuttaan, jos lainsäädännöllä yritettäisiin estää Iran-sopimuksen voimaantuloa. Sen kumoaminen edellyttäisi kahden kolmasosan enemmistöä kongressissa.

Uusimmat
MAINOS