Sellunvalmistuksen sivutuotteista polttoainetta valmistava jalostamo on aukeamassa Suomeen.
Asiasta kertovan Keskisuomalaisen mukaan Äänekoskelle Keski-Suomeen aukeava tehdas on tekniikaltaan ensimmäistä lajiaan maailmassa. Tehtaan on tarkoitus jalostaa sellunvalmistuksessa sivutuotteena syntyvää raakametanolia polttoaineeksi kelpaavaksi biometanoliksi.
Jalostamo tulee tuottamaan biometanolia vuosittain noin 12 000 tonnia. Sen omistava ranskalaislähtöinen Veolia pyrkii tehtaalla osoittamaan konseptin toteuttamiskelpoisuuden.
– Tällä laitoksella testataan sekä teknologian että markkinoiden toimivuus, Veolian Pohjois-Euroopan liiketoiminnan kehitysyksikön johtaja Janne Rantala sanoo.
Tehtaan sijoittaminen Suomeen oli Veolialle helppo valinta Äänekoskella toimivan Metsä Groupin biotuotetehtaan vuoksi.
– Me ostetaan kaikki käyttöhyödykkeet biotuotetehtaalta jäähdytysvesiä myöten. Ainoa asia tehtaan ulkopuolelta on pieni määrä kemikaaleja, joilla säädetään ph:ta, Rantala kertoo.
Veolia etsi tehtaalle paikkaa myös muun muassa Ruotsista, Aasiasta ja Etelä-Amerikasta.
Tehtaan rakentamiskustannukset ovat noin 50 miljoonaa euroa, johon on myönnetty Työ- ja elinkeinoministeriön tukea 9,4 miljoonaa euroa. Tehdas tulee työllistämään enimmillään 15 työntekijää.
Metanolia valmistetaan perinteisesti maakaasusta ja kivihiilestä, mutta Veolialla on hallussaan patentti biometanolin valmistamiseen sellusta.
– Henkilökohtaisesti näen tässä tarinan, ettei metsästä saatavaa metanolia kannattaisi polttaa, vaan käyttää raaka-aineena. Mutta se kestää vähän aikaa, ennen kuin sinne päästään, Veolian kehitysyksikön johtaja Jukka Rantala visioi.