Verkkouutiset

Metsä Groupin Äänekosken tehdas. Bioetanolijalostamo käyttää Metsä Groupin tehtaan sivutuotteita. LEHTIKUVA / EELIS BERGLUND

KSML: Polttoainetta sellun sivutuotteesta – täysin uudenlainen tehdas avautuu Suomeen

Äänekoskelle Keski-Suomeen sijoittuva jalostamo tulee tuottamaan polttoaineeksi kelpaavaa bioetanolia sellun valmistuksen sivutuotteista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sellunvalmistuksen sivutuotteista polttoainetta valmistava jalostamo on aukeamassa Suomeen.

Asiasta kertovan Keskisuomalaisen mukaan Äänekoskelle Keski-Suomeen aukeava tehdas on tekniikaltaan ensimmäistä lajiaan maailmassa. Tehtaan on tarkoitus jalostaa sellunvalmistuksessa sivutuotteena syntyvää raakametanolia polttoaineeksi kelpaavaksi biometanoliksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Jalostamo tulee tuottamaan biometanolia vuosittain noin 12 000 tonnia. Sen omistava ranskalaislähtöinen Veolia pyrkii tehtaalla osoittamaan konseptin toteuttamiskelpoisuuden.

– Tällä laitoksella testataan sekä teknologian että markkinoiden toimivuus, Veolian Pohjois-Euroopan liiketoiminnan kehitysyksikön johtaja Janne Rantala sanoo.

Tehtaan sijoittaminen Suomeen oli Veolialle helppo valinta Äänekoskella toimivan Metsä Groupin biotuotetehtaan vuoksi.

– Me ostetaan kaikki käyttöhyödykkeet biotuotetehtaalta jäähdytysvesiä myöten. Ainoa asia tehtaan ulkopuolelta on pieni määrä kemikaaleja, joilla säädetään ph:ta, Rantala kertoo.

Veolia etsi tehtaalle paikkaa myös muun muassa Ruotsista, Aasiasta ja Etelä-Amerikasta.

Tehtaan rakentamiskustannukset ovat noin 50 miljoonaa euroa, johon on myönnetty Työ- ja elinkeinoministeriön tukea 9,4 miljoonaa euroa. Tehdas tulee työllistämään enimmillään 15 työntekijää.

Metanolia valmistetaan perinteisesti maakaasusta ja kivihiilestä, mutta Veolialla on hallussaan patentti biometanolin valmistamiseen sellusta.

– Henkilökohtaisesti näen tässä tarinan, ettei metsästä saatavaa metanolia kannattaisi polttaa, vaan käyttää raaka-aineena. Mutta se kestää vähän aikaa, ennen kuin sinne päästään, Veolian kehitysyksikön johtaja Jukka Rantala visioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)