Verkkouutiset

Kristillisdemokraatit julkaisi viahtoehdobudjettiinsa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Kristillisdemokraatit vaativat sokeriveroa

Puolue panostaisi sosiaali- ja terveysalan resursseihin sekä lapsilisäkorotuksiin

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä arvostelee budjettiesityksessään hallituksen asettavan pykäliä esimerkiksi hoitajamitoituksesta, mutta sosiaali- ja terveysalan resurssit ja tekijät puuttuvat, eikä ”tämänhetkisiä vaatimuksiakaan kyetä täyttämään.”

Puoluekorostaa, ettei ”ajankohtaista perusterveydenhuollon kriisiä ja hoitajapulaa ei ratkaista aluevaltuustoissa, vaan se vaatii nyt konkreettisia toimia.”

– Esitämme ensi vuodelle 500 miljoonan lisäpanosta hoitojonojen purkuun ja hoitohenkilökunnan palkkaukseen, lisäksi vanhuspalveluiden ja saattohoidon parantamista, mielenterveyspalveluihin terapiatakuun käyttöönottoa ja omaishoidon verovapautta.

Suomalaisten alhaisen syntyvyyden lisäämiseksi puolue korottaisi lapsilisiä.

– Ehdotamme kaikkiin lapsilisiin 10 euron tasokorotusta vuoden 2022 alusta lähtien. Tasokorotus tarkoittaisi vuositasolla 120 euron lisätuloa jokaista lasta kohden. Uudistus lisäisi lapsilisämenoja 115 miljoonalla eurolla. Samalla se vähentäisi toimeentulotuen tarvetta 8 miljoonalla.

Poliisin ja myös pelastustoimen rahoitusta puolue lisäisi pysyvästi 10 miljoonalla eurolla kumpaakin. Ruoka-apua tekevien järjestöjen tuen puolue muuttaisi pysyväksi budjettirahoitukseksi.

Lisäksi kristillisdemokraatit korottaisivat työttömyysturvan suojaosuuden 500 euroon, tekisivät opintorahan vapaan tulon tulorajaan pysyvän 50 prosentin tasokorotuksen ja nostaisivat pienyrittäjän arvonlisäverovelvollisuuden 20 000 euroon.

Verotuksen osalta puolue rajaisi ”työmarkkinajärjestöjen saamaa vanhanaikaista ja perusteetonta verotukea” sekä ottaisi uutena verona käyttöön terveysperusteisen sokeriveron.

Uusimmat
MAINOS