Verkkouutiset

Kristillisdemokraatit vaatii korotusta takuueläkkeeseen

Kristillisdemokraatit ehdottavat lisää panostuksia koulutukseen ja eläkeläisiin kohdistuvien leikkausten perumista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Keskityimme vaaliohjelmassamme talous- ja rakenneuudistuksiin. Tässä valossa ei olisi uskottavaa, että me nyt, muutama kuukautta myöhemmin, kääntäisimme takkimme. Meillä on yhä samat talouspoliittiset tavoitteet, kristillisdemokraattien ryhmäpuheenvuoron eduskunnan varjobudjettikeskustelussa pitänyt puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman totesi.

Östmanin mukaan kristillisdemokraattien vaihtoehtobudjetti on hallituksen esitykseen verrattuna sosiaalisesti oikeudenmukaisempi.

– Kristillisdemokraatit toivovat, että hallitus jatkossa harkitsee päätöksiään tarkemmin ja tekee niistä etukäteen kunnolliset vaikutusarvioinnit, Östman sanoi.

Östman suomi puheenvuorossaan muun muassa hallituksen sittemmin perumaa päätöstä poistaa eläkeläisten asumistuki. Pyyhkeitä tuli myös esimerkiksi keliakiaa sairastavien ruokavaliokorvauksen perumisesta.

– Olemme tyytyväisiä, että hallitus kuunteli kristillisdemokraatteja ja eläkeläisiä peruessaan tämän päätöksen. Vielä tyytyväisempiä olisimme, jos hallitus peruisi asumismenojen enimmäismäärän jäädyttämisen ensi vuodelle ja toisi selkeästi esiin kaikki asumistukeen liittyvät muutokset ja niiden vaikutukset.

Kristillisdemokraattien vaihtoehtobudjetissa ehdotetaan myös suurempaa asumistuen ja takuueläkkeen korotusta sekä lääkekorvauksen leikkauksen perumista.

– Lääkekorvauksen osalta kannatamme hallituksen esittämää rakenteellista uudistusta, jossa otetaan käyttöön alkuomavastuu ja samalla lääkkeiden peruskorvausta korotetaan, Östman totesi.

Kristillisdemokraatit esittää kuitenkin, että alkuomavastuun kautta vapautuvat varat kohdennetaan lääkekorvausten vuosittaisen maksukaton alentamiseen. Östmanin mukaan tämä parantaisi lääkkeitä tarvitsevan iäkkäämmän väestön tilannetta.

5 prosentin yrittäjävähennys

Peter Östman luonnehti kristillisdemokraatteja puheessaan ”perhepuolueeksi”. Hänen mukaansa se näkyy vaihtoehtobudjetissakin.

– Esitämme vaihtoehtobudjetissamme hallitusta enemmän määrärahoja päivähoidon ja peruskoulun ryhmäkokojen pienentämiseen, korkeakouluille, etsivään nuorisotyöhön, nuorten työpajoihin ja oppisopimuskoulutukseen, Östman sanoi.

Koulutuksen tukemisen lisäksi kristillisdemokraattien budjetissa esitetään myös lisämäärärahoja palkkatukeen ja starttirahoihin sekä 5 prosentin yrittäjävähennystä henkilöyrityksille.

– Tämä muuttaisi henkilöyrittäjien verotusta oikeudenmukaisemmaksi suhteessa palkansaajiin ja osakeyhtiöihin. Lakialoitteemme mukainen uudistus kannustaisi yrittäjyyteen ja toimeliaisuuteen, Östman luonnehti.

Tutkimuksen ja kehityksen osalta puolue ehdottaa, että valtioneuvoston tutkimusrahoista siirrettäisiin määrärahoja korkeakouluille, Tekesille ja VTT:lle.

– Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän vaihtoehtobudjetti ei lisää velanottoa suhteessa hallituksen esitykseen. Tulonlisäyksiä haemme korottamalla terveyttä edistäviä ja yhteiskunnan kuluja vähentäviä haittaveroja, Östman totesi.

Kristillisdemokraatit ottaisi Östmanin mukaan käyttöön windfall-veron ja alentaisi autoveroa hallitusta vähemmän.

– Laskemme, että hyvin kohdennetut panostukset tuovat lisää verotuloja muun muassa harmaan talouden torjunnasta, uusiutuvasta energiasta ja kiertotaloudesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)