Verkkouutiset

Kristillisdemokraatit olettaa työmarkkinajärjestöjen ymmärtävän vastuunsa

Pääministerin arvio tilanteesta ja sen vaatimista toimenpiteitä on monessa suhteessa oikeaan osunut, sanoo kristillisdemokraatit.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän mielestä kestävyysvajeen pienentämisessä keskeisiä ovat sote-uudistuksen loppuun saattaminen ja työurien pidennykset sekä työelämän alku- että loppupäästä.

– Sekä sote- että eläkelainsäädännöt tulee saada aikaiseksi vuoden 2015 aikana, mutta niiden säästövaikutukset tulevat tietenkin viiveellä, sanoi kansanedustaja Jouko Jääskeläinen kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuorossa pääministerin ilmoituksesta rakennepoliittisen ohjelman toteutumisesta keskiviikkona eduskunnassa.

Talouden kasvuedellytysten ja julkisen talouden kestävyyden kannalta keskeisiä Jääskeläisen mukaan ovat talouden uusiutumis- ja kilpailukykyyn ja kasvuun sekä julkisen palvelutuotannon tuottavuuteen vaikuttavat toimet.

– Kuntatalouden tasapainottamiseksi otetaan käyttöön kuntien talousohjausjärjestelmä. Uskomme, että kuntauudistus voidaan toteuttaa hallitusti ja rakentavasti, hän sanoi.

Jääskeläisen mukaan hänen puolueensa tahtoo madaltaa yrittäjäksi alkamisen kynnystä.

– Tarvitsemme kannustavaa työttömyysturvaa, kevennystä ensimmäisen palkatun työntekijän sivukuluihin ja pientä pidennystä koeajan määrittelyssä. Pk-yritystoimintaa tulee helpottaa poistamalla turhaa sääntelyä ja suuntaamalla sinne tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoitusta.

Kristillisdemokraatit olettaa, että työmarkkinajärjestöjen ymmärtävän vastuunsa ja pitävän palkankorotukset hyvin alhaisina, mikä on keskeinen kasvun edellytys.

– Työsopimusten perustat luodaan jatkossakin laajoilla sopimuksilla, mutta yrityskohtaista joustavuutta tulee lisätä työllistämismahdollisuuksien parantumiseksi, Jääskeläinen sanoi.

Kristillisdemokraattien mukaan verotuksessa on varaa sen rakenteiden muutoksiin, mutta ei kokonaisverotuksen keventämiseen.

– Arvonlisäverotuksen suurta remonttia ei voida ajatella ilman merkittäviä tulonsiirtoja pienituloisille. Palkkatulojen verotuksen ja sosiaaliturvajärjestelmän pitäisi kannustaa lyhytaikaisen ja osa-aikaisenkin työn aloittamiseen. Monimutkainen tukiviidakko ei saa tuottaa passiivisuutta ja työelämästä syrjäytymistä, Jääskeläinen linjasi.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)