Verkkouutiset

Rajavyöhyke Virolahdella. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Kremlin mukaan Venäjän Suomen rajan joukkoja pitää vahvistaa

Venäjän turvallisuusneuvoston sihteeri Nikolai Patrushev kuvasi Suomen ja Ruotsin Natoon liittymistä uudeksi alueelliseksi uhaksi.

Moskovan mukaan Luoteis-Venäjän rajoja pitää vahvistaa. Asiasta uutisoivan Independent Barents Observerin mukaan asia oli esillä Venäjän turvallisuusneuvoston kokouksessa Kaliningradissa viime viikon perjantaina.

Turvallisuusneuvoston sihteeri, presidentti Vladimir Putinin vaikutusvaltainen lähipiiriläinen Nikolai Patrushev luonnehti Venäjän median mukaan Suomen ja Ruotsin Natoon liittymistä uudeksi ”alueelliseksi uhaksi” Luoteis-Venäjän turvallisuutta käsittelevässä kokouksessa.

Patrushevin kerrotaan painottaneen, että Venäjän rajaa Pohjoismaiden kanssa pitää vahvistaa. Venäjällä on pohjoisessa yhteistä rajaa Suomen ja Norjan kanssa.

Patrushev nosti esiin myös Venäjän ja Viron suhteet ja rajatilanteen.

– Kun otetaan huomioon Suomen ja Ruotsin mahdollisista Nato-jäsenyyksistä seuraavat uhat, rajat ylittävän yhteistyön lopettaminen maamme ja Euroopan välillä sekä virallisen rajan puuttuminen Venäjän ja Viron välillä, tarvitaan lisätoimia valtion rajaa suojelevien joukkojen ja kaluston tehostamiseksi, Patrushev muotoili.

Hän vaati myös muun muassa lisäämään raja-alueen asukkaiden osallistumista rajan valvontaan. Nikolai Patrushevin mukaan rajan venäläisalueiden pitäisi harkita korvauksien maksamista paikallisten asukkaiden ”vapaaehtoisesta avusta” rajan suojelemisessa. Tämän avun yksityiskohtia ei avattu tarkemmin.

Kokouksessa läsnä olleen Murmanskin Kuvernööri Andrei Chibisin mukaan pohjoismaisten naapureiden kanssa on ylläpidetty hyviä suhteita vuosikaudet. Nyt ajat ovat hänen mukaansa kuitenkin muuttuneet.

– Nikolai Patrushev oli oikeassa nostaessaan esiin rajojemme turvallisuuden vahvistamisen nykyisessä tilanteessa, hän totesi Telegram-viestissään.

LUE MYÖS:
Hän on ”Venäjän vaarallisin mies” – Vladimir Putinin lähimmän toverin valta kasvaa

Uusimmat
MAINOS