Franklin Templetonin nettisaitti.

Kreml vapautti USA:n jäädytettyjä arvopapereita

Venäjän viranomaiset ovat pitkään ehdottaneet Venäjällä jäädytettyjen ulkomaisten sijoitusten vaihtoa lännessä jäädytettyihin arvopapereihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vladimir Putinin ja Donald Trumpin puhelinkeskustelun aattona 17. maaliskuuta 2025 Putin allekirjoitti yllättäen määräyksen, jossa eräille yhdysvaltalaissijoittajille annetaan lupa myydä venäläiset arvopaperinsa. Ne ovat olleet jäädytettyinä muiden ”epäystävällisten” maiden sijoittajien arvopaperien kanssa erityistileillä, joita kutsutaan ”vaihtotileiksi”. Niistä on ilmoitettu keskusteltavan vasta siinä tilanteessa, jos Venäjän ulkomaiset varat vapautetaan.

Putin on antanut määräyksellään myyntiluvan viidelle yhdysvaltalaiselle yritykselle, niistä yhden eurooppalaiselle tytäryhtiölle sekä yhdelle brittiyhtiölle. Tunnetuin näistä on yhdysvaltalainen monikansallinen sijoitusyhtiöiden holdingyhtiö Franklin Templeton Investments (tunnetaan myös nimellä Franklin Resources), jonka omistaa tunnettu sijoittaja Mark Mobius. Yhtiö toimi Venäjällä kaksi vuosikymmentä, mutta lähti sieltä vuonna 2015 sen jälkeen, kun Kreml liitti Krimin niemimaan Venäjään.

Määräyksessä mainitut yhtiöt voivat myydä arvopaperinsa yhdysvaltalaiselle 683 Capital Partnersille, joka on sijoittaja Ari Zweimanin perustama erittäin salainen absoluuttiseen tuottotavoitteeseen pyrkivä rahasto. Se hoitaa muita rahastoja, joilla on yli 1,6 miljardia dollaria julkaisematonta omaisuutta ja käteistä.

Kaksi yhtiötä saa hoitaa myynnin: Cepheus-2 ja Modern Real Estate Funds. Euroopassa jäädytetyt Venäjän varat ovat todennäköisesti juuri Modernin tileillä.

Venäjän viranomaiset ovat pitkään ehdottaneet Venäjällä jäädytettyjen ulkomaisten sijoitusten vaihtoa lännessä jäädytettyihin arvopapereihin, joista noin viidennes kuuluu yksityisille venäläissijoittajille. Marraskuussa 2023 Putin sääti, että pieniä – kerrallaan enintään 100 000 ruplan suuruisia – summia voidaan vaihtaa, mutta asia ei edennyt sen pidemmälle.

Jotkut läntiset sijoittajat odottavat jo tilaisuutta ansaita Venäjään liittyvällä omaisuudella, missä on suuret riskit, mutta mahdollisuudet valtaviin voittoihin. Esimerkiksi yhdysvaltalainen sijoittaja Stephen Lynch, joka työskenteli Venäjällä 20 vuotta, on ilmoittanut haluavansa ostaa Nord Stream 2 -kaasuputken.

Putinin läntisille yhtiöille antama lupa myydä venäläisiä arvopapereitaan pudotti Moskovan pörssin indeksiä välittömästi prosentilla, mutta se palautui lähes lähtötasolle myöhemmin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)