Vasemmalta Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja Sudanin ulkoministeri Ali Jusuf Al-Sharif Moskovassa 12. helmikuuta 2025. AFP / LEHTIKUVA / MAXIM SHEMETOV

Kreml rakentaa tukikohtia pohjoiseen Afrikkaan

Syyrian menettäminen pakottaa Venäjän perustamaan tukikohtia muualle turvatakseen logistiikkansa maanosassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ongelmat Syyrian Hmeiminin lento- ja Tartusin laivastotukikohtien kanssa Bašar al-Assadin kukistumisen jälkeen ovat hankaloittaneet erityisesti aseiden kuljetuksia Afrikkaan. Le Monden diplomaattilähteistä saamien tietojen mukaan Iljušin-kuljetuskoneet ovat aiemmin lentäneet Libyan Al-Khadimin ja Al Jufran lentotukikohtiin keskimäärin neljä kertaa viikossa.

Syyrian tilanteen takia normaali logistiikka on kuitenkin häiriintynyt. Flightradar24:n perusteella venäläiskoneet ovat nyt pakotettuja lentämään Libyaan suoraan Valko-Venäjältä Turkki kiertäen. Turkki tukee YK:n tunnustamaa Libyan hallitusta, jota vastaan Kremlin tukemat Itä-Libyaan tukeutuvat Khalifa Haftarin joukot taistelevat. Sotilaskalustoa on kuljetettu myös meritse, mutta Tartusin sataman menettämisen jälkeen venäläisalukset joutuivat valitsemaan pitkän reitin Itämereltä Atlantin ja Gibraltarin salmen kautta Tobrukiin ja Bengasiin.

Sen lisäksi, että Haftar on täysin riippuvainen Moskovan avusta, se käyttää Libyaa logistiikkakeskuksena myös vahvistaakseen asemiaan Sahelin alueella Burkina Fasossa, Malissa, Nigerissä ja Sudanissa.

Le Monden mukaan venäläiset ovat kunnostaneet myös hylätyn Ma’tan as-Sarran lentokentän Kaakkois-Libyassa, johon on matkaa 100 kilometriä Tšadin ja 300 kilometriä Sudanin rajalta. Satelliittikuvista näkyy, että 3,9 kilometriä pitkä kiitotie saatiin valmiiksi hiljattain.

Kreml yrittää rakentaa täysimittaisen laivastotukikohdan Libyaan, mitä varten Venäjän apulaispuolustusministeri Junus-Bek Jevkurov vieraili Libyassa huhtikuussa 2024.

Sudanin ulkoministeri Ali Al-Sharif ilmoitti 12. helmikuuta lehdistötilaisuudessa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa, että Venäjä rakentaa laivastotukikohdan myös Sudaniin. Ensimmäinen sopimus siitä allekirjoitettiin jo vuonna 2020, mutta Sudanin sotilasvallankaappaus sotki suunnitelmat vuosiksi.

Sopimus antaa luvan rakentaa Port Sudaniin logistiikkakeskuksen 25 vuodeksi mahdollisuudella pidentää vuokra-aikaa 10 vuodella. Lisäksi se antaa Venäjän asevoimille oikeuden aseiden, ammusten ja kaluston tuontiin ja vientiin kaikkien Sudanin satamien ja lentokenttien kautta. Venäjän ilmatorjuntaa ja elektronisen sodankäynnin kalustoa saadaan myös sijoittaa Port Sudaniin.

Venäjä hallitsee Sudanissa kultakaivoksia entisten Wagnerin joukkojen muodostamien yksityisarmeijoiden avulla. Lehdistötilaisuudessa Lavrov ei malttanut hillitä innostustaan kaivostoiminnasta, kun hän sanoi, että yksi Venäjän prioriteeteista on ”auttaa kehittämään Sudanin mineraaliresurssien perustaa”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)