Verkkouutiset

"Kunnia Venäjän sankarille" - jalankulkijat ohittavat mainoksen upseerista Pietarissa. AFP / LEHTIKUVA / OLGA MALTSEVA

Kreml levittää putinismia yhä raivokkaammin – ”juuret suoraan stalinismissa”

Iso osa venäläisistä uskoo, että ”erikoisoperaatio” Ukrainaa vastaan on toisen maailmansodan jatke.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vladimir Putinin militantilla, antiliberaalilla, länsivastaisella ja ankaran autoritaarisella hallinnolla on venäläisen politiikan tutkijan Andrei Kolesnikovin mukaan aina ollut ideologia, jonka keskeiset elementit löytyvät presidentin puheista, kirjoituksista ja haastatteluista.

Venäjän aloitettua avoimen hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan Kreml on katsonut hänen mukaansa välttämättömäksi selkeyttää putinistista ideologiaa. Tämä on johtanut muun muassa Putinin antamaan asetukseen, jossa luetellaan ”perinteiset henkiset ja moraaliset arvot” ja määrätään uuden aatteellisen opetussuunnitelman laatimisesta korkeakouluja varten.

– Enää ei riitä, että lapset indoktrinoidaan päiväkodeissa ja kouluissa. Nyt halutaan yhtenäistää korkeakouluopiskelijoiden maailmankatsomusta ja näin ollen myös heidän professoriensa, joiden rivejä väistämättä puhdistetaan. Vastaavia kursseja opetettiin Neuvostoliiton aikana, jolloin ne tunnettiin nimellä ”tieteellinen kommunismi”, Carnegie-ajatushautomossa työskentelevä Kolesnikov toteaa tuoreessa artikkelissaan.

Uudesta opetussuunnitelmasta voitaisiin hänen mukaansa käyttää absurdia käsitettä tieteellinen putinismi, mutta sen virallinen nimi on Venäjän valtiomuodon perusteet.

– Tällainen opetussuunnitelma oikeuttaa ikuisen johtajan kultin ja ajatuksen uhrautuvasta sankaruudesta – mukaan lukien ”sankarikuolema”, jonka patriarkka Kirill on selittänyt puhdistavan ”oikeudenmukaisessa ja puolustuksellisessa vapautussodassa” kaikki kuolemansynnit pois, hän sanoo.

Tämä sopii Kremlin tukemaan uskonnolliseen selitysmalliin, jossa Venäjä on käyvinään taistelua pahuuden voimia vastaan ja pyrkii vapauttamaan Ukrainan saatanan vallasta.

Imperialismia ja kolonialismia

Kolesnikov luonnehtii putinismia pikemminkin menneisyyden kuin tulevaisuuden ideologiaksi, jolta puuttuu visio Venäjän suunnasta.

Dmitri Medvedevin presidenttikaudella oli työryhmiä, jotka työskentelivät tulevaisuuteen suuntautuvan ideologian parissa ja tekivät tiekarttoja, jotka perustuivat ajatukseen Venäjän valtion ja yhteiskunnan nykyaikaistamisesta. Putinin ideologia on kuitenkin modernisoinnin vastainen, Kolesnikov sanoo.

Hyökkäys Ukrainaa vastaan ilmentää hänen mukaansa Putinin näkemystä Venäjän kansan ”henkisen olemuksen” ylivoimaisuudesta suhteessa ”rappeutuvaan länteen”. Taustalla on Venäjällä vuosisatoja vaikuttanut aggressiivinen kansallismielisyys yhdistyneenä imperialismiin ja ajatukseen Venäjän ”erityisestä polusta”, hän arvioi.

– Imperialismi ja kolonialismi ovat putinismin keskeisiä elementtejä ja sodan avaintekijöitä. Tässä ideologiassa ei ole mitään uutta – se on peräisin lähes sanatarkasti stalinismista ja aiemmista euraasialaisista ja slavofiilisistä selitysmalleista. Niissä sota esitetään pyrkimyksenä palauttaa historiallinen oikeudenmukaisuus, puolustuksellisena, ennaltaehkäisevänä ja vapauttavana, hän toteaa.

Muutamassa vuodessa Kreml on hänen mukaansa kääntänyt toisen maailmansodan voittoa ylistävän kultin uudeksi sodan kultiksi ja onnistunut vakuuttamaan suuren osan venäläisistä siitä, että ”sotilaallinen erikoisoperaatio” Ukrainassa on luonnollista jatkoa ”suurelle isänmaalliselle sodalle”, joksi toista maailmansotaa Venäjällä kutsutaan. Putinin mukaan kyse ei ole mistään vähemmästä kuin suuren venäläisen sivilisaation eksistentiaalisesta taistelusta rappeutuvaa länttä vastaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)