Verkkouutiset

Ukrainalainen sotilas etulinjassa Itä-Ukrainassa. LEHTIKUVA / AFP Anatolii Stepanov

Kreml jyrkkänä: Emme myönny mihinkään

Venäjän varaulkoministerin mukaan Moskova ei aio taipua lännen edessä.

Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov kommentoi jyrkästi ensi viikon korkea tason kansainvälisiä neuvotteluja. Rjabkov toteaa Venäjän valtion media Sputnikille, ettei Moskova ole valmis tekemään minkäänlaisia myönnytyksiä ennen Yhdysvaltojen kanssa Genevessä maanantaina käytäviä strategisia keskusteluja.

Rjabkov luonnehti lännen painostavan  ja uhkailevan Venäjää.

– Myönnytykset paineen alla ovat täysi mahdottomuus. Tämä olisi ristiriidassa omien intressiemme – turvallisuuden intressiemme kanssa, hän sanoo.

Varaulkoministeri kuvasi olevansa ”hyvin pettynyt” siihen, millaista viestiä Brysselistä ja Washingtonista on kuultu sen jälkeen, kun Venäjä esitti kovan vaatimuslistan länsimaille ja Natolle. Venäjän esittämät sopimukset merkitsisivät käytännössä puolustusliiton vetämistä pois Itä-Euroopasta ja kieltoa Naton laajenemiselle Euroopassa. Venäjän vaatimukset sulkisivat muun muassa Ruotsin ja Suomen Naton ulkopuolelle.

Venäjä on ryydittänyt vaatimuksiaan keräämällä suuret sotajoukot Ukrainan rajan lähelle. Hyökkäysvalmisteluja on pidetty asiantuntija- ja tiedusteluarvioissa todellisina.

Sergei Rjabkov sanoo, ettei länsi ymmärrä, mitä Venäjä kaipaa. Hänen mukaansa Naton laajenemisen lopettamisesta on saatava pitävät takuut.

– On poistettava kaikki sellainen, mitä Nato on luonut Venäjän pelon ja Venäjän vuodesta 1997 soveltamaan politiikkaan liittyvien väärinkäsitysten ajamana, hän muotoilee.

Venäjän varaulkoministeri kertoo, ettei hänellä ole suuria odotuksia neuvottelujen suhteen. Hänen mukaansa Moskovan ykkösasioita Genevessä ovat Naton laajenemisen pysäyttäminen ja ”hyökkäysaseiden” kieltäminen Venäjän rajoilta.

Sergei Rjabkov antoi myös ymmärtää, että neuvottelut voivat päättyä nopeasti.

– Jos poljemme paikallamme, eikä ole mitään merkkiä siitä, että toinen osapuoli olisi valmis ymmärtämään meidän kantojamme ja vastaamaan niihin rakentavasti, ei keskustelussa ole mitään mieltä.

Uusimmat
MAINOS