Verkkouutiset

Kreikka-neuvotteluissa saatiin sopuehdotus – ”grexitiä ei tule”

Kreikan lainaneuvottelut Brysselissä päättyivät sopimukseen.

Kreikalta vaadittavista toimista on päästy sopimukseen Kreikan ja euromaiden johdon välillä. Sopimus on vasta ehdotus, joka täytyy vielä hyväksyä kansallisesti.

Yön tapahtumista kertoi ensimmäisten joukossa Belgian pääministeri Charles Michel twitterissä.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk vahvisti tiedon hieman myöhemmin. Tuskin mukaan Kreikan lainaohjelmaa jatketaan ”vakavilla uudistuksilla ja taloudellisella tuella”.

Euromaiden johto väänsi tukipaketista yli 15 tuntia. Sunnuntaina yöllä alkaneet neuvottelut jatkuivat pitkälle aamuun maanantaina.

”Grexitiä ei tule”, Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker totesi asiasta järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

Donald Tusk puolestaan kiitteli Kreikkaa rakentavasta neuvotteluasenteesta ja totesi euroalueen valtiovarainministerien aloittavan nyt kiireisesti keskustelut siitä, kuinka Kreikalle järjestetään mahdollisimman pian lisärahoitusta. Guardianin mukaan Kreikan on maksettava Euroopan keskuspankille erääntyviä saatavia 7 miljardia heinäkuussa ja 5 miljardia elokuussa, ennen kuin sille voidaan toimittaa varsinaisia tukirahoja, mikäli kolmas tukipaketti saadaan aikaan.

Tusk muistutti myös, että sopimus on vielä hyväksyttävä kansallisesti Kreikan parlamentissa. Jean-Claude Juncker sanoi silti olevansa vakuuttunut sitä, että sovitut toimet menevät läpi.

”Luottamus oli keskeinen asia, katsoimme uudistuksia, velkoja, taloudellisia tarpeita. Saimme aikaan sopimuksen kaikista näistä asioista Kreikan saamiseksi takaisin oikeille raiteille”, Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem totesi BBC:n mukaan.

Hänen mukaansa Kreikan parlamentti tulee tekemään nopeita lainsäädäntöpäätöksiä useista asioista, ”jotka palauttavat muiden EU:n jäsenvaltioiden luottamuksen”.

Djisselbloem vahvisti, että neuvotteluissa kiistan aiheena ollut 50 miljardin euron yksityistämisrahasto toteutuu.

Lue lisää:

Tästä Kreikan lainaneuvotteluissa kiisteltiin – ”Tsipras heitti pommin”

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)