Häiriköivä asukas voi vaikuttaa kokonaisen talon tai jopa asuinalueen maineeseen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Kotirauha ei toteudu – häirikön häätäminen voi kestää puoli vuotta

Vuokra-asunnon voi yhä aiemmin vuokrata suoraan netistä ilman vakuusmaksua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Häiriköivien asukkaiden aiheuttamiin ongelmiin puuttumiseksi tarvitaan lisää keinoja, sanoo Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita. Hän kirjoittaa Helsingin Sanomissa tänään julkaistussa mielipidekirjoituksessaan, että neuvontasoittojen määrä vuokralaisten etuja valvovalle järjestölle on kasvanut häiritsevien asukkaiden vuoksi.

Syynä on uusi ilmiö vuokramarkkinoilla: tuetun asumisen määrä on laskenut ja asuntoa vuokraavat yhä useammin yksityiset vuokranantajat. Asunnon vuokraamisen voi aiempaa useammin tehdä suoraan netissä.

– Taloissa, joissa kuka tahansa voi vuokrata asunnon netissä ilman vakuusmaksua, ja avaimien saajan henkilötietojen varmentamista, ilmenee kohtuuttoman paljon häiriöitä, Viita kirjoittaa.

Hän huomauttaa, että häiriöasukkaat voivat leimata nopeasti paitsi talon, myös kokonaisen asuinalueen. Ongelmaan on puututtava usein eri keinoin, jotta asukkaiden kotirauha voidaan turvata Viita sanoo.

– Parhaillaan on tekeillä lakiuudistus asuinhuoneiston vuokrauksesta (AHVL). Lakiin esitetään vuokrasopimuksen lisäpurkuperustetta, jotta vuokranantaja voisi raskauttavista syistä irtisanoa sopimuksen, hän kirjoittaa.

Viita kuitenkin muistuttaa, että häätöprosessi käräjäoikeudessa vie tällä hetkellä kauan aikaa. Asukkaan häätöä voidaan joutua odottamaan jopa puoli vuotta. Lakiuudistus ei siis yksin riitä, jos käsittelyajat ovat pitkiä, Viita sanoo.

Lisäksi käytäntöjä häiriöiden ehkäisemiseksi voitaisiin soveltaa valtion tukemasta asuntotuotannosta, Viita kirjoittaa. Näissä asunnoissa asukasvalinta tehdään perinteisin keinoin, jolloin tiedetään myös, millaisia asukkaita talossa asuu ja millaisia asukkaita sinne voidaan ottaa.

Myös asumisneuvonta ehkäisee häiriökäyttäytymistä. Yhteydenpidon asukkaisiin tulisi jatkua myös asumisaikana, sillä se on hyvä keino ehkäistä häiriöitä, Viita huomauttaa.

– Asukastoiminta luo hyvän pohjan asukkaiden kanssakäymiseen, minkä on todettu ehkäisevän myös häiriökäyttäytymistä, ja luovan turvallisuuden tunnetta asukkaille, Viita päättää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)