Venäjän johto vähentää tukeaan uusien lentokoneiden ja helikopterien tuotannolle keskellä niiden kehitys- ja tuotanto-ongelmia. Aiemmin suunnitellusta 101,2 miljardin ruplan tuesta leikataan 22 prosenttia (22,4 miljardia ruplaa).
Säästöt kohdistuvat erityisesti valtion tieteelliseen ja teknologiseen kehitysohjelmaan, jonka 54,7 miljardin ruplan tuesta leikataan 12,8 miljardia ruplaa, sekä ilmailuteollisuuden kehittämisohjelman 46,5 miljardin ruplan suunnitellusta tuesta leikataan 9,6 miljardia ruplaa. Kumpikin muutos näkyy talouslehti Kommersantin saamassa valtion lisätalousarviossa.
Lento- ja leasing-yhtiöiden tuesta koneiden hankkimiseksi ja operoimiseksi leikattiin 8,5 miljardia ruplaa. Kommersantin haastattelema nimettömänä pysyttelevä lähde liittää leikkaukset matkustajakoneiden tuotannon ajoituksen ja määrän ”siirtämiseen oikealle”: koska koneita ei tule, ei tarvita tukiakaan. Toisen lähteen mukaan leasing-yhtiöiden saamat tuet koneiden hankkimiseksi ovat voineet olla merkittäviä.
Valtionyhtiö Rostehin edustajan mukaan tukien leikkaukset eivät vaikuta ilma-alusten tuotantosuunnitelmiin. Hän sanoo Superjet-100:n ja MS-21:n koelentojen ja tuotannon valmistelujen jatkuvan, jotta toimitukset voisivat alkaa ensi vuonna.
Haastateltu liikenneasiantuntija uskoo, että rahoituksen leikkaukset tuskin nopeuttavat tätä prosessia. Toisaalta seurauksia ilmailuteollisuudelle on vaikea arvioida ilman tietoa valmistajien taloudellisesta varannosta, hän huomauttaa.
Venäjän ilmailun suurimman teknistä tukea tarjoavan yhtiön Aviasisteman toimitusjohtajan Dmitri Horužikin mukaan rahoituksen leikkaus ei vaikuta lentokoneiden toimitusohjelmien aikatauluun. Hän huomauttaa, että Venäjän ilmailuteollisuuden pääongelmat liittyvät katkoksiin komponenttien toimituksissa, koska niiden valmistajien tilauskirjat ovat täynnä valtion aseteollisuuden tilauksia ja koska tuonnin korvaamiseen liittyvä suunnittelu ja kehitys ovat yhä kesken.
– Mikään rahamäärä ei nopeuta sitä, hän totesi.