Verkkouutiset

Koronavirus elää pinnoilla jopa vuorokausia

Tutkijat simuloivat tapoja, joilla sairas ihminen levittäisi virusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uusi koronavirus selviää tuntikausia ilmassa ja jopa vuorokausia erilaisilla pinnoilla. Asia ilmenee Yhdysvaltain terveys- ja tartuntatautivirastojen ja  Kalifornian ja Princetonin yliopistojen tuoreesta tutkimuksesta.

Yhdysvaltain allergia- ja tartuntatautien tutkimuslaitoksen julkaiseman artikkelin mukaan tutkimuksessa pyrittiin matkimaan tapaa, jolla tartunnan saanut henkilö levittäisi koronavirusta. Viruksen todettiin selviävän ilmassa jopa kolme tuntia, kuparipinnalla neljä tuntia, pahvilla vuorokauden ja muovi- tai teräspinnalla kahdesta kolmeen vuorokautta.

– Tulokset antavat tärkeää tietoa COVID-19-taudin aiheuttavan SARS-CoV-2-viruksen vakaudesta eri oloissa ja viittaavat siihen, että ihmiset voivat saada viruksen ilmasta tai koskettamalla saastuneita esineitä, artikkelissa todetaan.

Tutkijoiden mukaan uusi koronavirus on selviytymisominaisuuksiltaan varsin samankaltainen vuosina 2002-2003 Kiinasta maailmalle levinneen SARS CoV-1:n kanssa. Se tunnetaan yleisesti SARS-viruksena. Tuolloinen epidemia tartutti noin 8[nbsp]000 ihmistä. Tauti saatiin kuitenkin nopeasti kuriin tehokkaalla seurannalla ja eristystoimilla.

– Molemmat virukset käyttäytyivät tutkimuksessa samalla tavalla. Tämä valitettavasti jättää auki, miksi COVID-19:stä on tullut paljon suurempi epidemia.

THL:n koronaohjesivuston mukaan riski tartunnoista pinnoilta ei taas ole merkittävä. THL:n mukaan tauti tarttuu ensisijaisesti pisara- ja kosketustartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa.

– Pintojen osuus viruksen leviämisessä ei nykytiedon mukaan ole merkittävä. Koronavirukset ovat rakenteeltaan sellaisia, että ne eivät säily tartuttavina pinnoilla pitkään, etenkään vaihtelevissa lämpötiloissa, ohjeessa sanotaa.

Vaikka hyvin herkin laboratoriomenetelmin koronavirusta löytyisi pinnoilta, tämä ei THL:n mukaan tarkoita, että virus tarttuisi tehokkaasti pintojen välityksellä. Tavanomaisten siivousaineiden todetaan tehoavat hyvin koronavirukseenkin.

– Pintojen kautta tarttumisen riski on olennainen lähinnä sairaalassa, missä on paljon sairaita ja oireilevia potilaita. Kotioloissa pätevät samat ohjeet kuin muidenkin tautien kohdalla: siivotaan jälkiä aktiivisesti ja vältetään esimerkiksi samojen pyyhkeiden käyttämistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)