Verkkouutiset

Korkeakouluihin valmistellaan pääomasijoituksia Nobel-voittajan suosituksesta

Opetus- ja kulttuuriministerin mielestä korkeakoulujen pääomittaminen pitäisi kytkeä rakenteelliseen kehittämiseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallitus valmistelee korkeakoulujen tuntuvaa pääomittamista ensi kevään kehysriihen yhteydessä.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan päätöstä valmistelun aloittamista vahvistivat taloustieteen Nobelilla eilen palkitun Bengt Holmströmin ja kahden muun talousviisaan kanssa käydyt keskustelut ja suositukset. Valmistelun käynnistämisestä sovittiin hallituksen budjettiriihessä elokuussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Suomen tulee lisätä määrärahoja koulutukseen, tutkimukseen ja innovaatiojärjestelmään. Tulen esittämään lisäpanostuksia kehysriihessä ja vetoan muuhun hallitukseen, että päätöksiä syntyisi. Se loisi uskoa tulevaisuuteen ja hallitusohjelman visioon Suomesta koulutuksen ja osaamisen kärkimaana, Grahn-Laasonen sanoo.

Holmström, Sixten Korkman ja Vesa Vihriälä esittivät elokuussa budjettiriihen alla, että modernin koulutuksen ja perustutkimuksen turvaamiseksi budjettirajoitukset huomioon ottaen realistisin vaihtoehto olisi, että valtio tekee pääomasijoituksia korkeakouluihin.

– Talousviisaat kannustivat myös rakenteellisiin uudistuksiin korkeakoulukentällä. Olen aivan samaa mieltä ja painottanut sitä kaikissa yhteyksissä. Pääomittaminen tulisi kytkeä rakenteellisen kehittämiseen, Grahn-Laasonen sanoo.

Pääomitusta valmistelevaan työryhmään kuuluvat puheenjohtajana toimiva kansliapäällikkö Anita Lehikoinen (opetus- ja kulttuuriministeriö) ja jäseninä valtiosihteeri Martti Hetemäki (valtiovarainministeriö), ylijohtaja Ilona Lundström (työ- ja elinkeinoministeriö), pääjohtaja Heikki Mannila (Suomen Akatemia) sekä pääjohtaja Pekka Soini (Innovaatiorahoituskeskus Tekes).

Työryhmän tehtävänä on valmistella vaihtoehtoisia malleja, joilla osoittaa lisäresursseja kestävän kasvun edellytyksiä tukevaan korkeakoulujen tutkimus- ja innovaatiotoimintaan sekä tutkimustulosten hyödyntämiseen ottaen huomioon korkeakoulutuksen ja tutkimuksen kehittämiselle hallitusohjelmassa asetetut tavoitteet.

Työryhmän tulee kuulla myös eri tahojen näkemyksiä ja valmistella esityksensä siten, että sen pohjalta voidaan tehdä päätökset seuraavassa julkisen talouden suunnitelmassa keväällä 2017.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)