Verkkouutiset

Komissio näkee riskejä Suomen julkisessa taloudessa

EU:n komissio arvioi, että Suomi kuuluu ryhmään maita, joilla nähdään olevan riskejä vakaus- ja kasvusopimuksen määräysten rikkomiseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen ei kuitenkaan tarvitse toimittaa uutta talousarviosuunnitelmaa komissiolle.

Komissio julkisti keskiviikkona arvionsa euroalueen maiden alustavista talousarviosuunnitelmista ensi vuodelle. Lausunnoissa komissio arvioi, miten jäsenmaat noudattavat EU:n julkisen talouden sääntöjä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Suomi pysyi samassa kategoriassa vakaus- ja kasvusopimuksen noudattamisen suhteen kuin aiemminkin. Komissio ei pitänyt riskejä niin vakavina, että olisi pyytänyt Suomelta uuden talousarviosuunnitelman ensi vuodelle.

– Komission arvio on odotustemme mukainen. Vaikka komissio ei pyytänytkään meiltä uutta talousarvioesitystä, on tilanne edelleen huolestuttava. Kevään puolivälitarkastelussa hallitus arvioi julkisen talouden tilanteen. Mielestäni tarvittaessa täytyy tehdä korjaavia toimia, jotta Suomen talous voidaan palauttaa kestävälle uralle, sanoo valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.).

Euroryhmä eli euromaiden valtiovarainministerit käsittelevät komission lausuntoja 5. joulukuuta. Ministerien on tuolloin tarkoitus antaa julkilausuma euroalueen julkisesta taloudesta.

EU pääsi sopuun budjetista

EU pääsi torstaina yhteisymmärrykseen unionin talousarviosta vuodelle 2017. Sopu vastaa Suomen tavoitteita.

EU:n jäsenmaat aloittivat talousarvion käsittelyn keskiviikkona budjettineuvoston kokouksessa Brysselissä. Suomea edusti valtiosihteeri Risto Artjoki.

Samassa yhteydessä kokoontui sovittelukomitea, jossa neuvosto ja parlamentti saavuttivat torstaina yhteisymmärryksen talousarviosta.

EU:n budjetin sitoumusmäärärahat ensi vuodelle ovat yhteensä 157,9 miljardia euroa. Näihin määrärahoihin EU sitoutuu ensi vuoden aikana, mutta osa niistä maksetaan myöhemmin.

Maksumäärärahat ovat yhteensä 134,5 miljardia euroa. Nämä määrärahat EU maksaa ensi vuonna.

Jäsenmaat hyväksyivät ratkaisun, joka on kompromissi neuvoston ja Euroopan parlamentin kannoista.

EU:n panostaa ensi vuoden talousarviossaan kasvuun ja työllisyyteen sekä vastaa muuttoliikkeen ja turvallisuuden haasteisiin.

Suomen tavoitteena oli vaikuttava ja kurinalainen talousarvio. Lisäksi Suomi piti tärkeänä, että rahoituksen painopisteet vastaavat entistä paremmin ajankohtaisia tarpeita. Nämä tavoitteet toteutuvat ratkaisussa.

EU:n talousarvio on tarkoitus muodollisesti hyväksyä neuvostossa 29. marraskuuta ja parlamentissa 1. joulukuuta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)