Verkkouutiset

Kölnin tapahtumat uhkasivat Suomessakin – poliisilla oli tiedustelutietoa

Sisäministeri vahvisti, että kiinniotot liittyivät uudenvuodenyön rikollisen toiminnan suunnitteluun.

Yle Radio 1:n haastattelussa toimittaja puhui sisäministeri Petteri Orpon (kok.) kanssa seuraavasti:

Toimittaja: MTV:n uutiset kertoi eilen (keskiviikkona) illalla, että uudenvuodenaaton kiinniotot Kirkkonummella Aavarannan vastaanottokeskuksessa saattavat liittyä samankaltaiseen naisten ahdisteluun kuin Kölnissä, Saksassa tapahtui uudenvuodenyönä. Myös Yle Uutisten tietojen mukaan poliisilla oli syytä epäillä, että miehet pyrkivät yllyttämään vastaavaan häirintään Suomessa. Miten te kommentoitte?

Petteri Orpo: No ensinnäkin, poliisi vastaa tutkinnasta ja tiedottaa siltä osin. Mutta ehkä voisin todeta sen, että poliisilla oli tiedustelua siitä, että uudenvuodenyönä myöskin Suomeen suunniteltiin rikollista toimintaa. Mutta meidän poliisi toimi hienosti ennaltaehkäisevästi ja tämä ilta Suomessa meni rauhallisesti. Se osoittaa sen, että paljon oli väkeä koolla, että (epäselvää) näin isoon joukkoon mahtuu muutamia, jotka pyrkivät aiheuttamaan hämmennystä tai toimimaan epäasiallisesti ja jopa rikollisesti. Mutta tässä tapauksessa, kiitos poliisille, tilanne oli hyvin hallinnassa.

Saksan Kölnissä jopa tuhannen miehen joukko ryösti ja ahdisteli naisia seksuaalisesti uudenvuodenyönä.

Poliisi otti Aavarannan vastaanottokeskuksesta kiinni kuusi irakilaismiestä epäiltyinä julkisesta kehottamisesta rikokseen.

Petteri Orpo ei halunnut kertoa, millaista tiedustelutietoa Suomessa poliisilla oli.

– Kaikenlainen lainvastainen toiminta, on se sitten maahanmuuttajan tai kenen tahansa tekemää, on jyrkästi kiellettyä, se on lainvastaista, sitä ei pidä hyväksyä. Turvallisuusviranomaiset poliisin johdolla tekevät kaikkensa ja tekevät tällä hetkellä hyvää työtä, ettei tämän kaltaista toimintaa päästä ainakaan suunnitellusti tapahtumaan Suomessa.

”Ei laajamittaista”

Keskusrikospoliisin ylikomisario Thomas Elfgren totesi torstaina iltapäivällä Ylelle, että ”esitutkinnassa ei ole käynyt ilmi mitään sellaista, joka antaisi aiheen uskoa nyt näin jälkikäteen, että Suomessa olisi suunniteltu samanlaista laajamittaista tapahtumaa kuin Kölnissä”.

Elfgren vastaa asian esitutkinnasta.

– Sen pystyn toteamaan, että poliisi on toiminut alkutietojen perusteella tavalla, joka on tähdännyt yleisen järjestyksen ylläpitämiseen, Elfgren sanoi.

Helsingin poliisin mukaan Kölnin häirintä uhkasi tapahtua myös Helsingissä, jossa Rautatieasemalle oli kokoontunut tuhat turvapaikanhakijaa.

– Meillä oli sellaista tietoa, että Helsinkiin on tulossa uudenvuoden juhlijoita, jotka aiheuttaisivat erilaisia häiriöitä, apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki sanoi Ylelle.

Hänen mukaansa oli ennakkotietoa erityisesti seksuaalisista ahdisteluista, varkauksista ja tappeluista.

MTV:n mukaan kiinniottojen taustalla oli vastaanottokeskuksesta tullut vihje, joka olisi osoittautunut liioitteluksi. Poliisilähteen mukaan taustalla on myös shiiojen ja sunnien välisiä erimielisyyksiä.

Uusimmat
MAINOS