Verkkouutiset

Kolme suomalaismeppiä äänesti tyhjää Venäjä-lauselmasta

EU-parlamentti tuomitsi jyrkästi Aleksei Navalnyin myrkyttämisen.

Päätöslauselmassaan Euroopan parlamentti tuomitsee jyrkästi johtavan oppositiopoliitikon ja korruption vastaisen venäläisen aktivistin Aleksei Navalnyin murhayrityksen hermomyrkyllä.

– Koska myrkytyksessä käytettyä Novitšok hermomyrkkyä voidaan kehittää ainoastaan valtion omistamissa sotilaslaboratorioissa ja koska yksityishenkilöt eivät voi sitä hankkia, viittaavat merkit vahvasti Venäjän viranomaisten rooliin myrkytyksen takana. Mikäli jokin muu taho paljastuu syylliseksi, kyse olisi joka tapauksessa Venäjän kansainvälisten oikeudellisten sitoumusten rikkomisesta, parlamentti totesi.

Mepit huomauttavat lisäksi, että Navalnyin murhayritys oli osa järjestelmällisiä pyrkimyksiä vaientaa hänet ja muut toisinajattelijat tarkoituksena erityisesti vaikuttaa 11.–13. syyskuuta järjestettyihin Venäjän paikallisiin ja alueellisiin täytevaaleihin.

– Aleksei Navalnyin tapaus on vain yksi esimerkki Venäjän harjoittamasta laajemmasta sisäpoliittisesta painostuksesta ja sen harjoittamista maailmanlaajuisista aggressiivisista toimista, päätöslauselmassa todetaan.

Mepit pyytävät lauselmassaan käynnistämään välittömästi kansainvälisen tutkinnan Navalnyin tapauksesta sekä siitä, onko Venäjän kemiallisia aseita koskevia kansainvälisiä sitoumuksia rikottu.

Parlamentti kehottaa EU-maita niin ikään olemaan aktiivisia ja esimerkiksi ottamaan käyttöön kunnianhimoisia rajoittavia EU-toimenpiteitä Venäjää vastaan sekä vahvistamaan jo voimassa olevia toimia.

Päätöslauselmassaan mepit kehottavat lisäksi ottamaan käyttöön pakotemekanismeja, jotka mahdollistaisivat korruptoituneiden henkilöiden eurooppalaisten varojen keräämisen ja jäädyttämisen Aleksei Navalnyin korruptiontorjuntasäätiön havaintojen mukaisesti.

Parlamentti hyväksyi päätöslauselman äänin 532 puolesta, 84 vastaan ja 72 tyhjää.

Tyhjää päätöslauselmasta äänestivät suomalaisista europarlamentaarikoista Mauri Pekkarinen (kesk.), Eero Heinäluoma (sd.) ja Miapetra Kumpula-Natri (sd.).

Uusimmat
MAINOS