Verkkouutiset

Kokoomusmepit: Vähemmistöjä syrjivän Unkarin EU-rahat jäädytettävä

Henna Virkkusen mukaan EU ei voi rahoittaa arvojensa vastaista toimintaa.

Kokoomuksen EU-parlamentaarikkojen mukaan Unkari rikkoo törkeästi EU:n perusarvoja rajoittamalla vähemmistöjen oikeuksia. Tuorein esimerkki tästä on Unkarin parlamentin hyväksymä laki, joka kieltää tiedon jakamisen seksuaalivähemmistöistä tai sukupuolenkorjauksesta alle 18-vuotiaille.

– EU:n on puututtava välittömästi Unkarin jatkuviin ihmisoikeusloukkauksiin ja oikeusvaltion rapauttamiseen. Yksi keino on EU-varojen jäädyttäminen, toteavat kokoomusmepit Sirpa Pietikäinen, Petri Sarvamaa ja Henna Virkkunen tiedotteessa.

Pietikäisen mukaan EU:n perussopimuksiin kirjattuja ydinarvoja ovat jokaisen ihmisarvon kunnioittaminen; vapaus, kansanvalta, tasa-arvo, oikeusvaltio ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen, vähemmistöihin kuuluvien oikeudet mukaan luettuina.

– Valitettavasti näin ei ole koko EU:n alueella, ja yksi räikeä esimerkki tästä on Unkarin nykytila, Pietikäinen sanoo.

Pride-viikolla hyväksytty laki estää käytännössä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä edustavien järjestöjen kasvatustoiminnan ja viestinnän Unkarissa sekä kieltää esimerkiksi homoseksuaalisuudesta puhumisen kouluissa.

”Voimakas toimi otettava käyttöön”

Kokoomusmepit muistuttavat, että ihmisoikeudet ovat jakamattomia, kuuluvat kaikille ja ovat automaattisesti osa oikeusvaltioperiaatetta.

– Mikäli jäsenmaat rikkovat oikeusvaltioperiaatetta ja käyttävät esimerkiksi vähemmistöjen sorrossa EU-varoja, voidaan osoittaa, että EU:n budjettia käytetään väärin. Tällöin komissio voi jäädyttää tai peruuttaa EU-maksut kyseiselle jäsenmaalle. Kyseessä on voimakas toimi, joka on otettava käyttöön heti, Sarvamaa vaatii.

Hän muistuttaa, että parlamentti hyväksyi juuri ohjeistuksen oikeusvaltion ja EU:n budjetin kytkevän lain soveltamiselle rikkomustapauksissa.

– Uskon, että näemme komission nostavan tapauksen Unkaria vastaan jo syksyllä, sillä Unkarissa tapahtuvat toistuvasti pahentuneet rikkomukset ovat selkeästi ristiriidassa vastuullisen varainkäytön ja oikeusvaltioperiaatteen kanssa. Veronmaksajien varoja ei missään nimessä saa käyttää demokratian murentamiseen, Sarvamaa varoittaa.

Virkkusen mukaan komissio on nyt paljon vartijana, kun se alkaa toteuttaa oikeusvaltiomekanismia, jonka perusteella EU-rahoitusta voidaan evätä unionin perusarvoja rikkovilta jäsenmailta.

– On selvää, että EU ei voi rahoittaa arvojensa vastaista toimintaa, johon kuuluvat oleellisesti yhdenvertaisuus, sananvapaus ja vähemmistöjen oikeuksien vaaliminen, Virkkunen korostaa.

Unkaria vastaan on aloitettu artikla 7:n mukainen menettely Euroopan parlamentin aloitteesta syksyllä 2018 koskien Unkarin oikeusvaltioperiaatetta rapauttavia toimia.Menettelyn toimeenpano, jossa järein sanktiokeino on jäsenmaan äänestysoikeuksien pidättäminen, vaatii Eurooppa-neuvoston yksimielistä päätöstä.

Oikeusvaltioperiaatteen ja EU-rahoituksen kytkevä laki astui voimaan 1.1.2021. Komissio ei ole vielä soveltanut lakia yhteenkään jäsenmaahan.

 

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)