Verkkouutiset

Kokoomusmepit: EU-elvytys pitää hyväksyä eduskunnassa

Jos paketti kaatuisi, syntyisi kohtuullisen iso hässäkkä, sanoo Petri Sarvamaa.

Kokoomuksen EU-parlamentaarikot vaativat, että eduskunta hyväksyy EU:n 750 miljardin euron elvytyspaketin.

– Olisi kummallista, jos Suomi lähtisi Unkarin ja Britannian tavoin populismin tielle. Sen löytäisi edestään, sanoo kokoomusmeppi Sirpa Pietikäinen.

EU-maat hyväksyivät viime vuoden lopulla EU-elvytyspaketin, mutta se pitää vielä hyväksyä jäsenmaiden parlamenteissa. Jos yksikin jäsenmaa hylkää paketin, se kaatuu kokonaan.

Eduskunnassa perustuslakivaliokunta pohtii parhaillaan, edellyttääkö hyväksyntä kahden kolmasosan enemmistön vai riittääkö yksinkertainen enemmistö. Jos valiokunta päätyy kahden kolmasosan enemmistöön, ratkaisevaan asemaan nousee kokoomus: perussuomalaiset aikoo äänestää hyväksymistä vastaan, joten pakettia ei saada hyväksyttyä ilman kokoomusta.

– Olisi vaikeaa nähdä tilanne, jossa vastuullinen kokoomus äänestäisi sitä vastaan, Pietikäinen sanoo.

EU-parlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) sanoo, että elvytyspaketti ei ole täydellinen, mutta se kannattaa silti hyväksyä. Kokoomuksen mepit ovatkin kannattaneet sitä EU-parlamentin käsittelyssä. Hän odottaa samaa puolueen kansanedustajilta.

– Kokoomuksen ei pidä äänestää tätä vastaan, Virkkunen toteaa.

Kokoomus kuuluu EU-parlamentissa suurimpaan EPP-ryhmään, joka kannattaa elvytyspakettia. Puolueella on ollut hyvät asemat EPP-ryhmässä, ja esimerkiksi tällä hetkellä kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on EPP-puolueen varapuheenjohtaja. Virkkunen toteaakin, että pakettia vastaan äänestäminen merkitsisi suurta muutosta puolueen EU-politiikassa.

– Se olisi erikoinen liike eurooppalaisilla foorumeilla. En usko, että kokoomus lähtisi siihen, kun muistaa historiamme.

Saksassakin elvytyspaketti on kohdannut vaikeuksia, mutta maan perustuslakituomioistuin ilmoitti viime viikolla, että se ei estä paketin hyväksymistä. Kokoomusmeppi Petri Sarvamaa muistuttaa, että Saksan liittokansleri Angela Merkel kannattaa pakettia.

Sarvamaa mielestä elvytyspaketti on ”megaluokan asia”.

– Jos se kaatuisi, syntyisi kohtuullisen iso hässäkkä. Siitä ei parin yön hätäkokouksella selvittäisi. En millään jaksa uskoa, että kaikista maailman puolueista kokoomus kaataisi tämän.

Uusimmat
MAINOS