Verkkouutiset

Kokoomusjohtajien mukaan tulonsiirrot eivät voi olla EU:n tarkoitus

Petteri Orpo ja Kai Mykkänen odottavat hallitukselta lisäselvityksiä EU:n elpymispaketista.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkäsen mukaan EU:n seitsenvuotista budjettikehystä ei voida vielä hyväksyä lopullisesti.

He vaativat hallitukselta lisäselvitystä talouspolitiikan ehdollisuuden ja oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen toteutumisesta EU:n elpymispaketissa ja monivuotisessa budjetissa.

Suuri valiokunta edellytti pääministeri Sanna Marinille (sd.) huippukokoukseen antamassaan evästyksessä rahoituksen ehdoksi sitoutumista oikeusvaltioperiaatteeseen. Tämä näyttää Petteri Orpon mukaan vesittyneen.

– Ei voi olla niin, että me rahoitamme suurilla summilla EU-maita, joissa ihmisten perusoikeuksia poljetaan ja demokratiaa ajetaan alas. Mihin toimiin jäsenmaat ovat valmiita, jotta Unkari ja Puola saadaan kunnioittamaan yhteisiä periaatteita?, Petteri Orpo kysyy puolueen tiedotteessa.

– Suomen täytyy varmistaa, että oikeusvaltioperiaatteen noudattamisesta tulee sitova ehto EU:n rahoituksen saamiselle ennen kuin lähes kahden tuhannen miljardin pakettia hyväksytään lopullisesti.

Velkavastuuta valvottava

Kai Mykkänen toteaa, että EU:n talouspoliittisten sääntöjen noudattamisessa on tähänkin asti ollut paljon tulkinnanvaraisuutta. Koronakriisin takia vakaus- ja kasvusopimuksen joustolausekkeet on aktivoitu, joten talouspolitiikkaa ohjaavien sääntöjen noudattamisesta on mahdollista poiketa.

– Ranskan presidentti [Emmanuel] Macronin mukaan nyt harpattiin tulonsiirtounioniin. Tulonsiirrot eivät voi olla EU:n olemassaolon tarkoitus. Tällaisen tukipaketin yhteydessä on tärkeää tehdä selväksi, että jokainen maa vastaa itse omista veloistaan. Meidän mielestämme Suomen täytyy ajaa euroalueen velkajärjestelyvälinettä, jonka avulla terve velkavastuu saataisiin toimimaan, Mykkänen toteaa.

Hän vaatii rehellistä keskustelua siitä, miten EU:n omien varojen luominen hoidetaan siten, ettei suomalaisten verotaakka kokonaisuudessaan kasva entisestään.

– Hiilitullit ja muovivero ovat vähemmän haitallisia veromuotoja, jotka kannattaa toteuttaa EU:ssa yhdessä. Ennen sitä edellytämme hallitukselta selvää näkemystä siitä, miten estetään suomalaisten verotaakan kasvu kokonaisuutena, jos EU:lle luodaan omat verot kansallisten verojen päälle.

Kokoomusjohtajien mukaan EU:n talouden elpyminen koronakriisin jälkeen on Suomen etu.

– Suomen ja muiden EU-maiden taloudet on saatava nousemaan jaloillaan mahdollisimman pian. Siihen paras julkisen puolen keino on tutkimukseen ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen panostaminen. Näistä Eurooppa-neuvosto kuitenkin päätyi tinkimään. Se on EU:n kannalta vahingollista, mutta nyt on varmistettava, että saamme parhaan mahdollisen hyödyn niistä välineistä, joista on nyt sovittu, Orpo ja Mykkänen toteavat.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä keskustelee neuvottelutuloksesta ensimmäisen kerran huomenna perjantaina. Päätöksiä eduskuntakäsittelyn osalta ryhmä sanoo tekevänsä huolellisen arvioinnin jälkeen myöhemmin.

Uusimmat
MAINOS