Verkkouutiset

Kokoomusjohtaja HS:lle: Hallitusta ohjaa radikaali talousoppi – puhdasta sosialismia

Kokoomus jättää ensi viikolla välikysymyksen kehysriihestä.

– Tämä on niin suuri epäonnistuminen hallitukselta ja niin vastuuton talouspolitiikan linja, että vastuullinen oppositiopuolue ei voi tehdä mitään muuta kuin välikysymyksen. Tämän kehysriihen sisältö uhkaa suomalaisten hyvinvointia tällä vuosikymmenellä, seuraavasta puhumattakaan, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo Helsingin Sanomille.

Hän uskoo nyt tehtyjen päätösten johtavan siihen, että samalla kun Suomen talouskasvu tulevina vuosina kiihtyy, velkaantuminen kasvaa. Silloin ollaan ”vaarallisella tiellä”, jonka päässä ovat veronkorotukset, luottoluokittajien heikentynyt usko Suomeen, mahdollinen velanhoitokulujen kasvu ja siten miljardien eurojen lisämenot.

Orpo katsoo, että kehysriihessä tehtiin kaksi historiallista päätöstä, joilla pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus ohjaa Suomen talouspolitiikan pitkää linjaa voimakkaasti vasemmalle.

Toinen on se, että julkisten menojen tasoa tuleviksi vuosiksi määrittävistä menokehyksistä ei pidetty kiinni. Orpo muistuttaa, että valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) puhui alle viikko sitten, että kehyksissä tulee pysyä.

Toinen kehysriihen historiallinen päätös Orpon mukaan oli, että hallitus kertoi toimistaan julki sellaisia työllisyysarvioita, joita ei ollut tehnyt valtiovarainministeriö.

– Kun laskijat eivät miellytä, ne vaihdetaan. Tämä on ennenkuulumatonta, hän sanoo.

Orpon mielestä hallitusta ohjaa ”radikaali talousoppi”, jonka hän yhdistää valtion aktiivista ja suurempaa roolia vaativaan ekonomistiin Mariana Mazzucatoon. Mazzucato kertoi tänä vuonna näkemyksiään pääministeri Marinin johtamalle talousneuvostolle.

– Tässä on taustalla Mazzucato. Se, mitä hän viljelee, on puhdasta sosialismia. Hänen ja [SDP:n varapuheenjohtajan Matias] Mäkysen talousoppi tässä jyllää. Ajattelu menee niin, että rahaa saadaan keskuspankista ja lainaa saa aina lisää ja ihmisiä voi aina verottaa. Siksi ei tarvitse tehdä vaikeita päätöksiä, Orpo sanoo HS:lle.

Uusimmat
MAINOS