Verkkouutiset

Kokoomusedustajat: Vaarallisia vankeja ei pitäisi vapauttaa

Kansanedustajat vaativat, että Suomessa otetaan käyttöön varmuusvankeusjärjestelmä.

Kokoomuksen kansanedustajat Timo Heinonen, Pauli Kiuru, Mia Laiho, Heikki Vestman, Jukka Kopra, Janne Heikkinen ja Pia Kauma pitävät välttämättömänä, että Suomen lainsäädäntöön lisätään uusi varmuusvankeusjärjestelmä.

Varmuusvankeudella voidaan varmistaa, että vaaralliseksi arvioituja vankeja ei tarvitse vapauttaa. Varmuusvankeusjärjestelmä on käytössä Norjassa ja Tanskassa.

Rikosseuraamuslaitoksen mukaan Suomen vankiloissa on tällä viidestä kymmeneen sellaista vankia, joiden arvioidaan olevan erittäin vaarallisia toisen ihmisen terveydelle, hengelle tai vapaudelle. Heitä ei kuitenkaan nykyisen lainsäädännön turvin voida tuomion päätyttyä enää eristää muista ihmisistä, ellei heillä ole vakavia mielenterveydellisiä sairauksia. Jos mielenterveydellisiä syitä olisi, henkilö voitaisiin määrätä pakkohoitoon eli tahdosta riippumattomaan psykiatriseen hoitoon.

– Nämä vaaralliset henkilöt tulevat siis vapautumaan korkeasta uhasta huolimatta eikä meidän järjestelmässämme ole mitään mahdollisuutta nykylainsäädännön kautta sitä estää. Meidän tulisikin nyt uudistaa rikoslakiamme niin, että käyttöön otettaisiin ns. varmuusvankeus. Tuomioistuin määräisi varmuusvankeudessa seuraamukselle vähimmäis- ja myös enimmäiskeston, mutta se voisi myöhemmin pidentää rangaistusaikaa enintään viidellä vuodella kerrallaan, Timo Heinonen esittää tiedotteessa.

Kyseisillä vangeilla arvioidaan olevan korkea riski uusiin väkivaltarikoksiin, mutta heille edellisestä väkivaltarikoksesta annettu tuomio ei mahdollista muusta yhteiskunnasta eristämistä.

– Vain elinkautiseen tuomitun vapautumisen voi tällä hetkellä estää vaarallisuusarvioinnin perusteella.  Muissa tuomioissa vapautuminen koittaa lopulta vaarallisuudesta riippumatta, kun tuomio on istuttu päivästä päivään, kokoomusedustajat muistuttavat.

– Varmuusvankeus mahdollistaisi myös ”aidon” elinkautisen jos sellainen joissain tapauksissa katsottaisiin tarpeelliseksi. Tuomio kuitenkin arvioitaisiin uudelleen viiden vuoden välein ja näin se olisi myös kansainvälisten sopimusten mukainen, Heinonen lisää.

Kokoomusedustajat jättivät eduskunnassa varmuusvankeuden käyttöönottamisesta kirjallisen kysymyksen pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitukselle.

Uusimmat
MAINOS