Verkkouutiset

Kokoomusedustaja vaatii muutosta valiokuntien julkisuussääntöihin

Kansanedustaja Sanna Lauslahden mukaan sote-uudistuksen asiakaskirjojen julkistamishaasteet osoittivat avoimuuden lisäämisen tarpeen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Sanna Lauslahti vaatii muutosta eduskunnan valiokuntien julkisuussääntöihin. Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen valiokuntakäsittelyn keskeisten asiakaskirjojen sisällön julkistaminen mutkien kautta osoitti hänen mukaansa avoimuuden lisäämisen tarpeen. Sisältöä saatiin lopulta julkistettua valiokunnan tiedotteella pykälämuutoksista ja valtiovarainministeriön itse julkistamilla kuntakohtaisilla laskelmilla.

”Erityisesti eduskunnan asiantuntijoiden lausuntojen tulee olla julkisia koko käsittelyn ajan. Kansalaisilla on oikeus tietää, mitkä ovat valiokunnan työhön liittyviä keskeisiä faktoja”, Lauslahti sanoo tiedotteessaan.

Eduskunnan työjärjestyksen mukaan asiakirjat tulevat julkisiksi vasta kun asia on loppuun käsitelty. Lauslahti edellyttää, että lainsäädäntöön tehdään seuraavalla hallituskaudella tarvittavat muutokset avoimuuden lisäämiseksi. Hänen mukaansa valmistava keskustelu ja kokoukset voisivat olla edelleen käsittelyrauhan vuoksi suljettuja, mutta asiantuntijakuulemisten tulisi olla julkisia, ja niitä olisi voitava myös seurata verkossa suorana lähetyksenä.

”On aika siirtää eduskunta digitaaliaikaan ja antaa kansalaisten seurata lainvalmistelutyötä. Ei ole tätä päivää salata käsittelyä viimeiseen asti.”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)