Verkkouutiset

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Kokoomus vaatii puhemieheltä selvitystä sote-lain virheen korjaamisesta

Kansanedustajan mukaan "hosumissotku" osoittaa, että vasemmistovihreille maakuntamallin runnominen oli tärkeämpää kuin lain sisältö ja ihmisten palvelut.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen jo hyväksyttyä voimaanpanolakia joudutaan korjaamaan, koska kirjoitusvirheen takia kansanterveyslaki ja erikoissairaanhoitolaki ehdittiin jo kumota eilen 1. heinäkuuta.

Tarkoitus oli, että lait kumotaan vasta 2023, kun hyvinvointialueet aloittavat toimintansa. Virhe havaittiin eilen, kun korkeimman oikeuden esittelijäneuvossa Ville Hinkkanen ihmetteli asiaa Twitterissä.

Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Auli Valli-Linnun mukaan virhe korjataan kirjoitusvirheenä. Hän kertoi, että korjaus tehdään eduskunnan vastaukseen ja julkaistaan säädöskokoelmassa, eikä eduskuntakäsittelyä tarvita.

– Kokoomuksen eduskuntaryhmässä edellytämme, että jo hallituksen maakuntasote-esitykseen liittyvän oikeustilan korjaaminen hoidetaan asianmukaisesti, ei oikomalla. Eduskunnan tulee saada menettelystä heti huomenna puhemieheltä selvyys, kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaa kirjoittaa Facebookissa.

Hänen mukaansa useat oikeusoppineet ovat arvioineet, että hallituksen esitykseen liittyvän virheen vuoksi on eduskunnan saatava uusi esitys käsiteltäväksi.

”Vertaaminen kirjoitusvirheeseen ei kestä päivänvaloa”

Sosiaali­oikeuden yliopiston­lehtorina elokuun alussa aloittavan Pauli Rautiainen piti Helsingin Sanomissa Valli-Linnun esittämää korjaustapaa liian yksioikoisena menettelynä. Rautiaisen mukaan kumottua lakia ei voi palauttaa, vaikka onkin ilmeisen selvää, että asiassa on tapahtunut virhe.

Rautiaisen mielestä tapahtuneen ”vertaaminen minimaalisen pieneen kirjoitusvirheeseen ei ihan kestä päivänvaloa”.

Kyseiseen pykälään ei ole kirjoitettu yksityiskohtaisia perusteluja, mitä Rautiainen pitää hyvän lainvalmistelun laiminlyömisenä. Niitä kirjoittaessa tai viimeistään eduskuntakäsittelyssä olisi virhe todennäköisesti huomattu. Hänen mielestään asia pitäisi korjata asianmukaisen eduskuntakäsittelyn kautta.

Sari Sarkomaan mukaan on todennäköistä, että tämä on vasta alkusoittoa.

– Maakuntamallin korjauslista tulee olemaan massiivinen. Hosumissotku osoittaa rujon tosiasian, että vasemmistovihreille hallitusryhmille maakuntamallin runnominen oli tärkeämpää kuin lain sisältö ja ihmisten palvelut. Maakuntamalli rikkoo enemmän kuin rakentaa. Nyt on otettava työkalupakki ja korjaussarjat käteen, Sarkomaa neuvoo.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)