Verkkouutiset

Keskustan Matti Vanhanen, SDP:n Eero Heinäluoma ja Kokoomuksen Jyrki Katainen valmistautuvat vaalikeskusteluun 13. maaliskuuta 2007. Kuva: Lehtikuva

Kokoomus on pitänyt palkkabasaarin kiinni, demarien on asetettava vappupuheiden sanat tarkasti

Kunta-alan asetelmat ovat jumissa, ja se on pääministeripuolueelle vaikea paikka.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vapusta on tulossa kolea, mutta vappupuheissa pitäisi olla tunnetta. Erityisesti kunta-alalla asetelmat ovat jumissa. Terveydenhuoltoalalla valmistellaan joukkoirtisanomisia. Ensi viikolla lakot voivat sulkea koulua, kirjastoja, päiväkoteja ja museoita.

Asetelma on hankala sosiaalidemokraateille, koska he seisovat eri puolilla rintamaa. Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, hallituksen vastuuministeri, perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén ja lakkojen siirtämisestä päättävä työministeri Tuula Haatainen ovat puoluetovereita.

Nyt tunnelmat ovat kuitenkin erilaiset kuin 15 vuotta sitten, jolloin poliitikot kilpailivat hoitajien suosiosta. Suuri osa selkkauksen osapuolista muistaa vuoden 2007 tapahtumat.

Terveyden- ja hyvinvointialojen ammattiliiton työtaistelun eturivissä oli taruhenkilö Sari Sairaanhoitaja. Hänet keksi kokoomus ja sen puheenjohtaja Jyrki Katainen, jotka olivat ennen 2007 eduskuntavaaleja lyöneet mynttiä julkisen sektorin palkankorotuksista.

Vaikutti siltä, että kokoomuksesta oli tullut työväenpuolue. Käsitystä vahvisti se, että Tehyä johti kokoomuslainen Jaana Laitinen-Pesola. Hän ei pitänyt lainkaan siitä, kun Katainen otti ansiokseen tehdyt ylimääräiset korotukset.

Alkoi finanssikriisi, ja valtiovarainministeriksi siirtyneen Jyrki Kataisen hymy hyytyi. Ikävää kesti vielä vaalikaudella 2011–2015, jolloin pääministeri Katainen veti kolme vuotta hallitusrekeä ennen kuin hyppäsi EU:n komissaariksi.

Poliittisesti asetelma on nyt sama kuin 2006. Vaaleihin on vuosi, maassa on keskustavasemmistolainen hallitus ja kokoomus seuraa tapahtumia oppositiosta. Työmarkkinaselkkauksen vastuuministerit ja Tehyn puheenjohtaja ovat puoluetovereita.

Ottelu on ollut kova, mutta Sdp:n ministerit eivät ole hairahtuneet hurjiin lupauksiin. Haatainen (sd) on siirtänyt lakkoa. Lindén on kiemurrellut kuin mato koukussa, ymmärtänyt palkkatoiveita, mutta ei ole luvannut hoitajille mitään.

Yksi on pysynyt vaiti. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei ole ottanut hoitaakseen Kataisen ja entisen puoluesihteerin Taru Tujusen palkkabasaaria.

Harkittu ratkaisu. Kokoomus on selvässä gallup-johdossa. Orpon toimintaa ohjaa kaksi tavoitetta: Suomen liittyminen Natoon ja mahdollinen pääministerin tehtävä.

Vaikka vaaleihin on vielä aikaa, kokoomuksessa valmistaudutaan vallansiirtoon. Orpo saattaa hyvinkin olla seuraava pääministeri.

Kokoomus pantaisiin varmasti tilille, jos Orpo lähtisi mukaan huutokauppaan, jossa julkiselle sektorille luvattaisiin vientialoja parempia korotuksia. Samalla valtio joutuisi etsimään ylimääräisiä miljoonia hyvinvointialueille.

Hoitajien on erittäin vaikea voittaa sekä työtaistelua että yleisön myötätuntoa. Ministeri Lindén haukuttiin, kun hän kertoi olevansa valmis maksamaan lisää veroja hoitajien palkkojen kohentamiseksi. Metelistä päätellen muistutus osui maaliinsa.

Verotus ja hoitoalan keskeinen rooli terveydenhuollossa selittävät sen, miksi alan ammattiliitot Tehy ja Super saavat vähän liittolaisia.

Palkankorotukset kaivetaan potilaiden ja muiden ihmisten kukkaroista. Se tarkoittaa joko Lindenin mainitsemia veronkorotuksia tai leikkauksia palveluihin. Kumpikaan ei ole erityisen suosittu keino.

Hoitajien vaatimuksia ymmärretään, mutta alan työtaisteluja vierastetaan. Hoitajien lakkoillessa heidän palkanmaksajiensa terveysturvallisuus vaarantuu, kun leikkauksia lykätään ja jonot hoitoon pidentyvät.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)