Verkkouutiset

Kokoomus: korjausliike Suomeen viiden kohdan ohjelmalla

Kokoomuksen mukaan ensi vaalikauden aikana pitää tehdä kolmen miljardin menosäästöt. Rapistuva hyvinvointiyhteiskunta on uudistettava.

Kokoomus hakee korjausliikettä Suomen nostamiseksi viiden kohdan ohjelmallaan. Puolueen ohjelman viisi pilaria ovat työ, osaaminen, hyvinvointi, ympäristö ja turvallisuus. Kokoomus esitteli strategista hallitusohjelmaansa Helsingissä perjantaina.

– Meidän on tehtävä valinta. Ylläpidämmekö velkarahalla rapistuvaa hyvinvointiyhteiskuntaa? Vai teemmekö vaikeatkin päätökset? Se edellyttää, että asetamme työn etusijalle, uudistamme hyvinvointiyhteiskunnan rakenteet ja laitamme suun säkkiä myöten, kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb luonnehtii Suomen tilannetta.

Ohjelman työosuudessa kokoomus kertoo tavoittelevansa työn tekemisen kannusteiden parantamista: sosiaaliturvaa ja verotusta on uudistettava niin, että työllä ansaitusta eurosta jää pienellä tulolla aina käteen vähintään 50 senttiä. Verotusta pitää kaikissa tuloluokissa alentaa.

Työllistämisen kynnystä kokoomus madaltaisi lisäämällä yrityskohtaista sopimista, pidentämällä koeaikaa puoleen vuoteen, luomalla oppisopimuskoulutuksen rinnalle koulutussopimus, viemällä pitkän liukuman puitteissa yritysverotusta kohti Viron yritysveromallia ja vahvistamalla yritysten asemaa palvelutuotannossa. Työttömyysturvaa kokoomus uudistaisi sen keston ja porrastuksen osalta työn vastaanottoa kannustavammaksi.

Osaamisessa kokoomus panostaa muun muassa lukiokoulutuksen uudistamiseen ja yliopistouudistuksen toteuttamiseen. Yliopistoja pitäisi nykyistä vahvemmin profiloida ja valjastaa yliopistot nykyistä paremmin palvelemaan yhteiskuntaa. Kokoomuksen opetusosuudessa korostuu kielten merkitys.

Kokoomus hakee hyvinvointipalveluihin valinnanvapautta. Se ajaa niin sanottua raha seuraa potilasta -mallia, jossa palvelun käyttäjä päättää itse palvelun tarjoajan. Kokoomus haluaa, että palveluita tuottavat niin julkinen sektori kuin yritykset. Sairauksien ennaltaehkäisyä on tuettava kokoomuksen mielestä myös veropolitiikalla.

Energiapolitiikassa kokoomus sanoo kannattavansa kaikkia hiilivapaita energiantuotantomuotoja – myös ydinvoimaa.

Kokoomus korostaa Suomen asemaa läntisessä arvoyhteisössä: EU:n yhtenäisyyttä pitää vahvistaa ja kehittää edelleen Suomen Nato-suhdetta.

Kokoomuksen mukaan Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuutta – on pidettävä auki mahdollisuutta hakea jäsenyyttä. Sen toteutuminen edellyttää kokoomuksen mielestä kansalaisten, eduskunnan ja valtiojohdon tukea. Kokoomus nostaisi puolustusmäärärahoja ”uskottavan puolustuskyvyn edellyttämälle tasolle”.

Julkinen talous on kokoomuksen mukaan laitettava heti vaalikauden alusta alkaen kuntoon. Vaalikauden alussa pitää tehdä päätökset noin kolmen miljardin nettosopeutustoimista, jotka toteutetaan menosäästöin. Myös päätösten toteutus pitää tehdä etupainotteisesti. Veroaste ei saa vaalikauden aikana kohota.

Lue myös: Stubb: Leikkauslistojen pöydälle tuonti ei tässä vaiheessa realistista

Lue myös: ”Nato-kissa pöydälle” – kokoomus haluaa selonteon jäsenyyden vaikutuksista

Lue myös: Minna Arve: keskustan avattava teesinsä

Lue kokoomuksen strateginen hallitusohjelma kokonaisuudessaan tästä.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)