Verkkouutiset

Kokoomus äänestää varapuhemiehen vaalissa tyhjää

Kai Mykkänen hämmästelee luottamuspulan vuoksi eronneen Antti Rinteen esittämistä varapuhemieheksi.

Eduskunnassa toimitetaan keskiviikkona ensimmäisen varapuhemiehen vaali. Tuula Haataisen (sd.) siirryttyä valtioneuvoston jäseneksi SDP esittää paikkaan ex-pääministeri Antti Rinnettä (sd.).

Kokoomuksen eduskuntaryhmän mukaan erikoinen tuolileikki rapauttaa luottamusta demokratiaan.

– Varapuhemiehen paikka kuuluu SDP:lle, ja hyvin voisimme sinänsä tukea SDP:n ehdokasta. Nyt SDP kuitenkin esittää paikalle Antti Rinnettä, joka viime viikolla erosi pääministerin tehtävästä, koska ei nauttinut eduskunnan enemmistön luottamusta. Heti eron jälkeen häntä istutetaan toiselle hyvin arvovaltaiselle paikalle. Tällainen tuolileikki rapauttaa luottamusta demokratiaan. Emme voi tukea tätä SDP:n kirjoittamaa näytelmää, kokoomuksen ryhmäjohtaja Kai Mykkänen toteaa tiedotteessa.

Kansanedustajien saama palaute on hyvin samansuuntaista.

– Suomalaisilta tulevan palautteen perusteella ihmiset ovat pettyneitä SDP:n tapaan kierrättää paikkoja. Nöyryys loistaa SDP:n toiminnassa poissaolollaan, eikä virheistä ole otettu opiksi, Mykkänen sanoo.

Kokoomus teki edellisen hallituksen toiminnasta välikysymyksen, jossa käsiteltiin silloisen kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) ja pääministeri Antti Rinteen esittämiä väitteitä eduskunnan edessä.

– Tämä epäluottamus jäi käsittelemättä, koska ensin ministeri ja lopulta koko hallitus erosi. Ikään kuin pelkästään tällä erolla olisi siivottu ristiin puhumisen jäljet ja heti seuraavalla viikolla voitaisiin aloittaa puhtaalta pöydältä uusilla salkuilla. Tämä ei ole kestävä toimintatapa. Tämä ei ole aitoa poliittista vastuunkantoa, Kai Mykkänen toteaa.

– Näemme populismin noususta, että luottamus politiikkaan ei ole parhaalla tolalla. Siksikään emme voi vain kuitata ratkaisuja, jotka ovat entisestään tuota luottamusta rapauttamassa. Kokoomus ei pidä johdonmukaisena tukea juuri luottamuspulan takia eronneen Antti Rinteen valintaa ja sen vuoksi äänestää puhemiesvaalissa tyhjää.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)