Verkkouutiset

Turvetuotantoalue Kaustisilla 2. marraskuuta 2021 LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Kokoomuksesta vaatimus turvetuotannon alasajon lopettamisesta 

Mahdolliset Venäjän vastapakotteet tulevat vaikuttamaan Suomen energiatuotantoon, sanoo Marko Kilpi.

– Suomi ei ole omavarainen energiantuotannossa, joka aiheuttaa ymmärrettävän huolen vallitsevan kriisin keskellä. Suomen energiatuotanto koostuu useista energialähteistä, joista merkittävimpiä ovat puupolttoaineet, öljy, kivihiili, ydinenergia ja maakaasu. Suomen ydinvoimalat kattavat vain 28 prosenttia energiankulutuksesta, kansanedustaja Marko Kilpi toteaa tiedotteessa.

Suomi on hyvin riippuvainen Venäjältä tuotavista energialähteistä, joiden osuus on noin 60 prosenttia. Suomen käyttämä raakaöljy tulee lähes 90 prosenttisesti ja maakaasu tulee sataprosenttisesti Venäjältä.

Kilven mukaan tarvitaan ripeitä toimia Suomen huoltovarmuuden ja energiaomavaraisuuden vahvistamiseksi.

– Tässä kohtaa esiin nousee viime vuosina paljon parjattu turve. Jotta voimme vahvistaa energiaomavaraisuutta, meidän tulee nostaa turvetuotanto entiselle tasolle ja tämän lisäksi meidän tulee laskea turvetuotannon kustannuspaineita, hän sanoo.

Kilven ja 12 muun kokoomuskansanedustajan mielestä turvekoneiden romuttaminen pitää lopettaa välittömästi.

– Ajankohta on nyt kriittinen. Vielä ennätetään tehdä korjaavia toimenpiteitä ensi kesän ja tulevan turvetuotannon pelastamiseksi. Nämä toimet ovat energian hinnan ja saatavuuden kannalta välttämättömiä. Energiaomavaraisuus antaa vakautta ja huoltovarmuutta, Kilpi muistuttaa.

Kilven tekemän kirjallisen kysymyksen ovat allekirjoittaneet myös kokoomuksen kansanedustajat Markku Eestilä, Janne Sankelo, Paula Risikko, Arto Satonen, Sinuhe Wallinheimo, Kalle Jokinen, Timo Heinonen, Pia Kauma, Heikki Autto, Kari Tolvanen, Jari Kinnunen ja Wille Rydman.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)