Verkkouutiset

Kokoomuksen Outi Mäkelä: Asumisen hiilijalanjälkeä on pienennettävä

Suomalaisten hiilijalanjälkeä paisuttaa erityisesti asumiseen ja liikkumiseen käytettävä energia.

Kokoomuksen kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan jäsen Outi Mäkelä katsoo jättämässään kirjallisessa kysymyksessä, että kotitalouksien siirtymistä puhtaalla energialla tuotettuun sähköön on edistettävä.

Pientalojen harkinnanvaraiset energia-avustukset lopetettiin vuonna 2016. Avustuksia ehdittiin jakaa pientalouksille pari vuosikymmentä. Mäkelä katsoo, että avustuksista tulisi siirtyä verohelpotuksiin.

– Suomen tulisi harkita verohelpotuksia tai verovähennyksiä uusiutuvan energian laitehankinnoissa. Esimerkiksi aurinkosähköstä on tullut Suomessa vuodesta 2014 alkaen taloudellisesti kannattavaa, jos aurinkosähköä hyödynnetään suoraan kiinteistön ja sen käyttäjien omaan kulutukseen, Mäkelä sanoo tiedotteessaan.

Hallitus on sitoutunut ilmastonmuutoksen estämiseen ja päästöttömien energiamuotojen edistämiseen. Hallitusohjelmassa todetaan, että päästöttömän, uusiutuvan energian käyttöä lisätään kestävästi niin, että sen osuus 2020-luvulla nousee yli 50 prosenttiin.

– Ympäristömme odottaa konkreettisia tekoja. Suomessa on oltava halua edistää ilmastoneutraalin energian käyttöä. Muutos kohti uusiutuvaa energiaa tapahtuu toistaiseksi liian hitaasti. Arvonlisäveron laskeminen tai jopa kokonaan poistaminen kotitalouksien tekemistä aurinkosähköinvestoinneista olisi askel oikeaan suuntaan.

Tänään on maailman ylikulutuspäivä, eli päivä, mutta suomalaiset kuluttivat oman osansa maailman luonnonvaroista laskennallisesti jo oli 3. huhtikuuta. Maailman ylikulutuspäivä on se päivä, jona kulutuksemme laskennallisesti ylittää vuotuisen maapallon luonnonvarojen kestävän käytön. Ylikulutuspäivän ajankohta perustuu Global Footprint Network -tutkimuslaitoksen laskelmiin.

Suomalaisten hiilijalanjälkeä paisuttaa erityisesti asumiseen ja liikkumiseen käytettävä energia.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)