Verkkouutiset

Kokoomuksen Outi Mäkelä: Aselupabyrokratia järkevöityy

Kansanedustaja Outi Mäkelä (kok.) on tyytyväinen ampuma-aselain esitettyihin muutoksiin.

Eduskunnan käsittelyssä olleen lakiuudistuksen tarkoituksena on muuttaa aselupaprosessia sujuvammaksi aseturvallisuutta heikentämättä.

– Nykyään aseluvan hankkiminen on ollut turhan jäykkä byrokraattinen prosessi, joka on saanut kritiikkiä sekä aseharrastajilta että poliiseilta, Outi Mäkelä sanoo.

Uudistuksen taustalla on poliisin viiden vuoden takainen lupahallintostrategia, jonka mukaisesti poliisin lupaprosesseja selkiytetään, kotipaikkasidonnaisuudesta luovutaan ja turhaa käyntiasiointia vähennetään, sekä otetaan samalla käyttöön sähköinen asiointi.

Uudistuksen myötä hakemusten tekniseen käsittelyyn ja asiakaspalveluun kulunut aika voidaan kohdistaa hakemusten yksilöllisempään käsittelyyn. Näin hakijan soveltuvuuden arviointiin ja muiden lupahakemuksen perusteiden selvittämiseen on mahdollista panostaa aiempaa enemmän.

– Aselupia ei ole tarkoitus myöntää aiempaa helpommin, vaan yksinkertaisesti sujuvoittaa ja selkeyttää lupaprosessia. Viesti on siis jatkossakin, että Suomessa aseturvallisuus on korkealla tasolla, mutta aseluvan hankkimisen monimutkaisuus ei toisaalta saa rajoittaa perusteltua harrastus- ja metsästystoimintaa tai ampumaurheilua, Mäkelä sanoo.

Ensimmäistä kertaa aselupaa hakevat haastatellaan vastaisuudessakin, ja aseen, jota varten lupaa haetaan, tulee yhä soveltua hyvin käyttötarkoitukseensa.

– Uudessa menettelyssä luovutaan nyt käytössä olevasta soveltuvuustestistä, sillä sen hyödynnettävyys on todettu huonoksi, eikä se käytännössä ole tuonut lisäarvoa aseturvallisuuteen, Mäkelä sanoo.

Uusimmat
MAINOS