Verkkouutiset

Kokoomuksen Ben Zyskowicz: Osallistumistulo on tulevaisuuden sosiaaliturvaa

Kansanedustaja Ben Zyskowicz pitää hallituksen suunnitelmia työmarkkinatuen korvaavasta osallistumistulosta hyvinä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Ben Zyskowicz antaa vahvan tukensa hallituksen suunnitelmille osallistavasta sosiaaliturvasta. Hän kannustaa hallitusta määrätietoiseen etenemiseen asiassa jo ensi vuoden aikana.

Osallistavaa sosiaaliturvaa valmistelevan työryhmän puheenjohtaja, sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo kertoi työryhmän mallista eli lähinnä nykyisen työmarkkinatuen korvaavasta osallistumistulosta julkisuuteen Ilta-Sanomissa perjantaina. Hiilamon ryhmä on laatinut ennen kaikkea Hollannin esimerkistä osallistumistulon mallin, joka tekisi työttömyystuista täysin vastikkeellisia. Osallistava sosiaaliturva perustuu hallitusohjelmaan, jossa on asiaa koskeva kirjaus.

– Osallistavassa eli vastikkeellisessa sosiaaliturvassa on tärkeää pitkäaikaistyöttömän ihmisen osallistuminen sellaiseen työtoimintaan, joka olisi merkityksellistä hänelle itselleen, mutta samalla myös hänen lähiyhteisölleen ja koko suomalaiselle yhteiskunnalle, sanoo Zyskowicz.

Osallistumistulo ei korvaisi ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Malli tekisi kymmenien tuhansien suomalaisten työttömyysturvan ehdolliseksi.

– Osallistumistulo on hyvä avaus tulevaisuuden sosiaaliturvasta. On tärkeää, että varsinkin työttömät nuoret saavat arkeensa merkityksellistä sisältöä osallistumisen kautta. Vaihtoehtojen kirjon tulee olla hyvin laaja, jotta jokaiselle löytyisi sopiva osallistumisen muoto. Kyse ei ole pakkotyöstä, vaan yhteistyössä sosiaaliviranomaisten kanssa etsittävistä mielekkäistä osallistumisen muodoista. Toimintaa olisi esimerkiksi parina päivänä viikossa muutama tunti kerrallaan, hän lisää.

Zyskowiczin mukaan yhteiskunnan pitää tähdätä siihen, että kaikki osallistuvat merkitykselliseen tekemiseen.

Zyskowicz puhui lauantaina Seinäjoella kokoomuksen Sininen Hetki -tilaisuudessa.

Uusimmat
MAINOS