Verkkouutiset

1970-luvulla rakennetut taloyhtiöt tarvitsevat pian merkittäviä remotteja. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

KL: Taloyhtiöiden konkurssit yleistyvät lähitulevaisuudessa

Ongelmat rahoituksessa eivät koske vain syrjäseutuja, vaan ongelmia on myös pääkaupunkiseudun taloyhtiöillä.

Taloyhtiöiden konkurssit saattavat yleistyä huomattavasti 2020-luvulla, kertoo Kauppalehti.

Suomessa on tällä hetkellä menossa taloyhtiöremonttibuumi, sillä 1970- ja 1980-luvuilla rakennettu asuntokanta tarvitsee isoja korjauksia. Jos korjauskustannukset ovat liian suuret suhteessa taloyhtiön käypään hintaan, voi pankki olla myöntämättä rahoitusta. Tällöin pahimmassa tapauksessa taloyhtiö saattaa joutua konkurssiin.

Danske Bankin asuntoyhtiölainoituksesta vastaava johtaja Ville Roihu sanoo joutuvansa hylkäämään viikoittain taloyhtiöiden lainahakemuksia. Hänen mukaansa taloyhtiön velkaisuusaste lasketaan velan suhteessa käypään arvoon. Vanhassa taloyhtiössä se on eri asia kuin yksittäisen taloyhtiön asunnon arvo.

– Ihmiset luulevat, että pankki voi myydä asunnot, jos yhtiö ei maksa lainojaan. Emme me voi myydä asuntoja. Pankki voi realisoida vain koko talon kerrallaan. Meille pantataan kiinteistö ja sillä olevat rakennukset, meille ei pantata niitä osakkeita, Roihu sanoo KL:lle.

Roihun mukaan lainansaannin ongelmat eivät koske vain muuttotappioalueiden taloyhtiöitä. Hänen mukaansa tärkeintä on, että remontit tehdään ajallaan. Pahimmassa tapauksessa kaikki remontit tulevat kerralla, jolloin rahoituksen saaminen voi olla haastavaa jopa pääkaupunkiseudulla.

Roihun mukaan taloyhtiöiden konkurssit nousevat puheenaiheeksi lähivuosina, kun entistä useampi taloyhtiö kohtaa haasteita rahoituksen saamisessa.

– Veikkaan, että 2020-luvulla taloyhtiöiden konkursseista keskustellaan enemmän. Mitä tehdään niille taloyhtiöille, jotka eivät saa mistään rahoitusta? Jossain vaiheessa ne menevät sellaiseen kuntoon, ettei niissä voi enää asua.

Uusimmat
MAINOS