Verkkouutiset

Kassatyöntekijä palvelee asiakasta. LEHTIKUVA/HANNA MATIKAINEN

KL: Pk-yritysten näkymät kirkastuneet

Palvelu- ja rakennusalan yritykset suunnittelevat palkkaavaansa lisää työvoimaa.

Pk-yritysten näkymät ovat kirkastuneet kevään aikana, selviää Taloustutkimuksen Kauppalehdelle tekemästä kyselystä.

Odotukset ovat korkealla kaikilla toimialoilla, erityisesti palvelualoilla. Yritysten toiveikkuus on kasvanut rokotusten etenemisen myötä. Tämä on luonut uskoa siihen, että rajoituksista voidaan vähitellen luopua.

Kyselyn mukaan lähes 40 prosenttia pk-yrityksistä uskoo, että tuotanto kasvaa seuraavien kolmen kuukauden aikana. Vain yhdeksän prosenttia pelkää, että tuotanto yhä vähenee.

Pk-yritysten toiveikkuus on kasvanut selvästi maaliskuussa tehdystä edellisestä kyselystä. Silloin vain kolmannes uskoi tuotannon kasvuun. Joka viides yritys näki silloin lähitulevaisuuden vielä synkkänä tai epävarmana.

Kyselyn mukaan palvelualan yritykset ovat kärsineet koronasta kaikkein eniten. Yhteiskuntaa avattaessa optimismi viriää myös palvelualoilla. Pelko uusista rajoituksista ja muuntoviruksista pitävät palvelualan yritykset kuitenkin varovaisina.

Kovimmat kasvuodotukset ovat tällä hetkellä kaupalla ja rakennusalalla. Vähittäiskauppa on ainoa toimiala, joka onnistui kasvattamaan liikevaihtoaan koronavuonna.

Myös rakennusalalla odotukset ovat korkealla. Lähes puolet rakennusalan yrityksistä uskoo kotimaisten tilausten lisääntyvän seuraavan kolmen kuukauden aikana. Rakennusalan tuotanto on piristynyt ja tilauskanta vahvistunut selvästi kevään mittaan.

Kyselyn mukaan yritysten rekrytointiaikeet ovat lisääntyneet, kun suhdanteet ovat parantuneet. Erityisesti palvelualan ja rakennusalan yritykset suunnittelevat palkkaavansa lisää työvoimaa. Rekrytointiaikeita on peräti kolmanneksella näiden alojen yrityksistä.

Uusimmat
MAINOS