Verkkouutiset

KL: Komissaari sanoo Suomea yhdeksi EU:n neljästä ongelmamaasta

Suomen haasteita ovat hidas kasvu ja niukka uusien työpaikkojen syntyminen, EU-komission eurosta vastaava varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis sanoo.

”Suomen kilpailukyky on muilta osiltaan hyvä, mutta kustannuskilpailukykyä pitää parantaa”, Suomessa vieraileva Valdis Dombrovskis sanoo Kauppalehden haastattelussa.

Hänen mukaansa EU-komissio on Suomen maaraportissaan laajasti ottaen samoilla linjoilla Ruotsin entisen valtiovarainministerin Anders Borgin ja valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtajan Juhana Vartiaisen kanssa. Borg ja Vartiainen julkaisivat hiljattain raportin Suomen talouden tilasta.

Dombrovskisin mukaan Suomi on kaksi vuotta jäljessä euroalueen taloudellisesta syklistä.

Dombrovskis sanoo, ettei taantuma ole iskenyt Suomeen yhtä kovaa kuin muihin euromaihin. Siitä toipuminen on kuitenkin ollut muita hitaampaa.

Hän toteaa, ettei Suomessa olla vielä saatu aikaiseksi tarvittavia uudistuksia.

Dombrovskisin mukaan Suomi on nykyisin huolestuttavassa seurassa. Julkisen talouden alijäämän pelätään ylittävän kasvu- ja vakaussopimuksessa asetetun kolmen prosentin rajan. Toinen ongelma on velkaantuminen.

”EU:ssa on vain neljä maata, joiden velka on yli 60 prosenttia bkt:sta, ja se kasvaa edelleen. Nämä maat ovat Ranska, Espanja, Kroatia ja Suomi”, Dombrovskis sanoo. Kreikka on hänen mielestään ”omassa liigassaan”.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)