Verkkouutiset

KL: Hallituksen suunnitelmat ihmetyttävät kauppakeskuksissa

Uuden tartuntatautilain soveltaminen on herättänyt kysymyksiä.

Kauppakeskusyhtiöt ovat ihmeissään hallituksen kaavailemasta tartuntatautilain uudistuksesta, uutisoi Kauppalehti.

Uuden lain mukaan kunnat ja aluehallintovirastot voisivat sulkea useita julkisia tiloja, joihin sisältyisi myös osia kauppakeskuksista. Kulkua kauppakeskuksia ei kuitenkaan tulisi rajoittaa niin, että pääsy kauppoihin ja muihin avoimiin tiloihin estyy.

Cityconin kauppakeskuksista vastaava johtaja Sanna Yliniemi ei tiedä, mihin sosiaali- ja terveysministeriön esityksessä käytännössä pyritään.

– Jos pääsy kauppoihin pitää varmistaa, niin en oikein keksi, mitä kauppakeskuksissa jää suljettavaksi, Yliniemi pohtii.

Vaikka kauppakeskuksissa onkin torien kaltaisia avoimia alueita, olisi esimerkiksi käytävien sulkemisesta tai kaventamisesta enemmän hyötyä kuin haittaa.

– Jos käytäviä suljetaan tai kavennetaan, pakkautuvat ihmiset pienemmälle alueelle. Tämä vähentää etäisyyksiä ja kasvattaa tartuntariskiä, Yliniemi huomauttaa.

Kauppakeskusyhtiöitä huolettaa myös se, että alueellisella tasolla lakia sovellettaessa eri alueet joutuvat epätasa-arvoiseen asemaan.

Sulkupäätöksiä olisi tekemässä satoja eri ihmisiä, jotka joutuisivat arvioimaan esimerkiksi tautiketjun merkittävyyttä, etäisyyksiä ja ihmismäärää. Lain luonnoksessa ei kuitenkaan anneta tarkkoja kriteereitä näiden määrittelyyn, vaan vastuu jätetään alueille.

– Kauppakeskuksia operoivat yhtiöt pitävät lakia uhkana. Laki ei tule toteutumaan kaikkialla samalla tavalla. Tämä heikentää ennustettavuutta, Yliniemi tiivistää

Toistaiseksi ei ole tietoa, että koronavirus olisi levinnyt ainakaan Cityconin kauppakeskuksissa. Sen sijaan yksittäisiä tapauksia, joissa jonkin liikkeen työntekijä sairastunut, on ollut. Tällöin tilat on Yliniemen mukaan desinfioitu mahdollisimman nopeasti.

 

 

Uusimmat
MAINOS