Verkkouutiset

Kerrostaloasunto. WIKIMEDIA COMMONS

KL: Asuntokauppa hyytyi

Ihmisten aikeet ostaa asunto on vähentynyt viimeisen vuoden aikana.

Ihmisten aikeet ostaa asuntoja ovat alhaisimmillaan viiteen vuoteen, ilmenee Kauppalehden selvityksestä.

Tilanne on erikoinen sillä, toisaalta työllisyysluvut ovat hyviä, opiskelijat palaavat vuokramarkkinoille ja kuluttajien luotto omaan talouteen on vakaa.

– Tilanne ei näytä nyt kauhean valoisalta. Toisaalta olemme parina vuonna tottuneet kiihkeään asuntokauppaan, sanoo Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius KL:lle.

Saleniuksen mukaan muutos on selvä viime vuoteen verrattuna. Hän toimii suuria välitysliikkeitä edustavan Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (KVKL) hallituksen puheenjohtajana. KVKL:n jäsenyritysten ilmoitusten perusteella vanhojen asuntojen kauppa laski heinäkuussa 17,4 prosenttia vuodentakaisesta. Vastaavia lukuja nähtiin Saleniuksen mukaan viimeksi vuonna 2016.

Sijoittajien suosimien pienten asuntojen markkina voi paikoin piristyä, kun etenkin ammattimaiset sijoittajat poimivat salkkuihinsa aiempaa edullisempia yksiöitä.

– Ostajan kannalta asuntomarkkina on terveempi. Ei ole hirveä hurlumhei päällä ja viittätoista minuuttia aikaa tehdä tarjous, kuvailee Nordean ekonomisti Juho Kostiainen KL:lle.

Kostiaisen mukaan yksi kauppamäärien laskua selittävä asia on sijoittajakysynnän väheneminen. Pieniä kaupunkiasuntoja menee aiempaa vähemmän kaupaksi, mikä laskee kokonaismyyntimääriä.

Uusimmat
MAINOS